Očekuju se i narednih dana

Vrućine zahvatile Sloveniju: Juli najtopliji mjesec u istoriji mjerenja u Ljubljani

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2022. 15:26

Juli je bio najtopliji mjesec u istoriji mjerenja u Ljubljani, a vrućine u Sloveniji se predviđaju i za naredne dane.

Naime, ovogodišnji juli bio je dva do tri stepena topliji od prosjeka 1981-2010. u većem dijelu Slovenije.

U Ljubljani je prosječna mjesečna temperatura iznosila 24,4 stepena Celzijusa, što je više od prethodnog najvišeg prosjeka iz 2015. godine.

“Juli je takođe bio prilično suh, na pojedinim stanicama je pala tek trećina do polovina očekivanih padavina“, navela je Veronika Hladnik Zakotnik, meteorologinja Agencije za okoliš Republike Slovenije (ARSO). Inače, tri najtoplija mjeseca u istoriji mjerenja u Ljubljani prema kriteriju srednje mjesečne temperature bili su juli 2022. (24,4 stepena Celzijusa), juli 2015. (24,3 stepena Celzijusa) i august 2003. (24,2 stepena Celzijusa), podaci su ARSO objavljeni danas.

Julske vrućine dostigle su vrhunac ove godine 23. dana, kada je izmjerena i najviša temperatura u godini.

U Dolicima kod Črnomlja zagrijalo se do 39,4 stepena Celzijusa, što je ujedno i apsolutno najviša temperatura izmjerena u julu na ovoj lokaciji. ARSO ima više od 100 automatskih meteoroloških stanica u mreži mjernih mjesta širom Slovenije na kojima se mjeri temperatura zraka.

A, apsolutno najviša julska temperatura izmjerena je na 20 stanica. Lokacije mjernih tačaka su se mijenjale kroz historiju. Automatska stanica u Dblicu radi od 2002. godine, a klasična mjerenja se na ovoj lokaciji vrše od 1988.

Najviša temperatura izmjerena u julu u Sloveniji ostaje 40,6 stepeni Celzijusa, koliko je izmjereno u Črnomlju 5. jula 1950. godine u 15 sati na tamošnjoj klasičnoj stanici, koja je postavljena u centru grada. U međuvremenu, apsolutni temperaturni rekord u Sloveniji ostaje 40,8 stepeni Celzijusa, izmjeren 8. avgusta 2013. godine na aerodromu Cerklje ob Krki. I u julu ove godine nadležni su izmjerili mnogo uzastopnih dana s temperaturom iznad 35 stepeni.

Posebno se ističe priobalni kraj, gdje je izmjereno četiri do sedam dana uzastopno kada se najviša temperatura penjala iznad 35 stepeni. Najviše takvih dana izmjereno je u Bilju, Dolenju kod Ajdovščine, Volču kod Tolmina i Podnanosu, odnosno sedam, u Vedrijanu je izmjereno šest takvih dana zaredom, a u Godnju na Krasu, Škocjanu i Kubedu četiri. Vrućine se predviđaju i za naredne dane.

"Temperatura će ponovo rasti, najviše temperature očekujemo u petak ili subotu. U unutrašnjosti zemlje temperatura će biti negdje oko 35 stepeni, ali najviša u ovom trenutku pokazuje da će ih ponovo biti na Goriškoj oko 37 i 38 stepeni Celzijusa“, rekla je Hladnik Zakotnik. Najveće šanse za nevrijeme biće u utorak. Veći dio unutrašnjosti Slovenije mogao bi biti pogođen pljuskovima ili grmljavinom, posebno poslijepodne.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм