Hrvatska

Za ostavljanje djeteta samog u autu kazna može biti i do 15 godina zatvora

  • Извор: Индекс
  • 13.07.2023. 15:58

Policija ovih dana širom Istre provodi preventivne aktivnosti kako bi osvijestila roditelje o opasnostima koje prijete ako se djecu ostavi u vozilima po ovako visokim temperaturama, saopštila je istarska policija.

Policija smatra kako je potrebno osvješćivati i upozoravati o rizicima i opasnostima od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzrokovati tragične posljedice.

Ostavila dijete zaključano u autu i otišla u šoping: Dijete vikalo da je žedno

Ostavila dijete zaključano u autu i otišla u šoping: Dijete vikalo da je žedno

Podsjećaju i kako su proteklih godina tokom ljetnih mjeseci evidentirani tragični događaji kada su zbog dehidracije stradala djeca ostavljena sama u automobilima. 

"Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje"

"Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje krivičnog djela povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Zbog toga, odgovorna osoba kazniće se za činjenje težeg oblika krivičnog djela, za što je propisana kazna zatvora od jedne do petnaest godina", navode iz policije. 

Istarska policija stoga dijeli MUP-ov letak u kojem se osim krivične odgovornosti roditelja i drugih osoba koje se brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba te je preveden i na tri strana jezika - engleski, talijanski i njemački. Letak se distribuiše u domovima zdravlja, vrtićima, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva.

Detalji užasa u Tuzli: Dijete palo sa 15. sprata, roditelji tek uselili u stan

Detalji užasa u Tuzli: Dijete palo sa 15. sprata, roditelji tek uselili u stan

Budući da na području Istarske županije boravi velik broj turista, letci se uz pomoć stranih policajaca koji učestvuju u projektu Sigurna turistička destinacija dijele turistima i u kampovima i turističkim naseljima.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.