Vijeće srpske nacionalne manjine

"Zabrana koncerta srpskih pjevača primjer zloćudne politike nepodnošljivosti"

  • Izvor: Srna
  • 23.02.2023. 19:35

Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije osuđuje odluku gradonačelnika Pule da zabrani koncert srpskih izvođača u ovom gradu i ocjenjuje da je u političkom smislu, zabrana školski primjer zloćudne politike nepodnošljivosti.

"U ime Vijeća Srpske nacionalne manjine Istarske županije, u ime građana Pule koji vole srpsku narodnu muziku, a i u ime svih koji drže da se zabranjivati može samo po zakonu, a ne po ličnim preferencijama i ukusu, osuđujem postupak gradonačelnika Pule", navodi predsjednik ovog vijeća Miloš Bajić.

Bajić tu zabranu smatra neukusnom i licemjernom i naglašava da je to potez osobe koja šteti ovom gradu i Istri, i upravo je to neistinito i krajnje vještačko razdvajanje Mediterana od Balkana.

Prema njegovim riječima, u političkom smislu, zabrana je školski primjer zloćudne politike nesnošljivosti, posve suprotstavljene onome što gradonačelnik naziva građanskom, evropskom i mediteranskom Pulom.

"Nadamo se da će usprkos negrađanskom gradonačelniku u našoj Puli biti mjesta za sve osim za isključivost, cenzuru i zabranu, te da će umjetnici Ana Bekuta i Dragan Kojić Keba, vrsni izvođači narodne muzike, u njemu dobiti svoju priliku", ističe Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije.

Najavljeni koncert folk pjevača Duška Kuliša, u kome su kao gosti trebale učestvovati njegove kolege iz Srbije, spriječio je gradonačelnik Pule, objasnivši da ne želi to "srpsko smeće" u svom gradu.

Gradonačelnik Filip Zoričić, kako navode hrvatski portali, odlučio je da u javnom prostoru zabrani muziku koja se njemu ne sviđa, prenijeli su hrvatski mediji.