Пула

Забрањени нудизам и жестока пића на плажама: "Монти Пајтон постао реалност“

  • 28.11.2023. 09:39

Већином гласова - са 11 "за", седам "против" и два "суздржана", пулско Градско вијеће усвојило је у понедјељак навече Одлуку о реду на поморском добру града Пуле, а свему је претходила бурна расправа у вези са забраном нудизма и забрану конзумирања жестоких пића на плажама.

Наиме, сасвим очекивано контроверзна забрана нудизма и забрана конзумирања жестоких алкохолних пића на пулским плажама изазвали су највећу расправу на сједници управо приликом доношења Одлуке о реду на поморском добру којим се Пула усклађује с новим Законом о поморском добру и морским лукама. И док је за једне то цивилизацијски корак напријед, за друге је пак корак уназад.

Подсјећамо, ово није прва контроверзна забрана у овом истарском граду. Наиме, пулски градоначелник Филип Зорчић забранио је и концерт турбо фолк извођача у овом граду који је требао да буде одржан 25. марта, а на концерту су требали наступати Душко Кулиш, Драган Којић Кеба, Ана Бекута и Зорана Мићановић.

"Свјесни смо чињенице да се ова одлука доноси због усклађивања са Законом о поморском добру и морским лукама, али није уопште објашњено због чега су уведене неке одредбе које тај закон уопште не прописује. Па тако постављам питање који је проблем из праксе довео до забране нудизма јер закон га не забрањује", рекла је вијећница пулског Можемо! Душица Радојчић, преноси Јутарњи лист.

Ким прегледао сателитске снимке Бијеле куће и Пентагона

Ким прегледао сателитске снимке Бијеле куће и Пентагона

Додала је и како Пула има низ природних плажа на којима се деценијама купачи купају потпуно без или без дијела купаћег костима и то никада није било спорно, нити је било коме или било чему наштетило на било какав начин.

"Ми из клуба Можемо! сматрамо да се не ради уопште о жељи да се успостави ред на поморском добру. Овом се одлуком жели као морално неприхватљива обиљежити пракса нудизма. Људи не долазе голи на уређене плаже, нити у град. Који је онда разлог да се тим људима онемогућава да наставе уживати у сунцу и мору на начин на који им одговара", упитала је Радојчић.

Спорном одлуком сматра и то да се на плажама може конзумирати пиво и вино, али не и, рецимо, џин тоник.

"Џин тоник можеш попити у бич бару, али изван њега не, што се тиме постиже? Понекад ми се чини да је Монти Пајтон у Пули постао с овом градском управом реалност", поручила је Душица Радојчић.

Ово је свештеник Немања који је погинуо у тешкој саобраћајки

Ово је свештеник Немања који је погинуо у тешкој саобраћајки

С њом се није сложио СДП-ов посланик Игор Белас, који је рекао да се том одлуком само дефинише начин кориштења поморског добра у општој употреби и да он не види нигдје забране, него увођење реда.

"Против топлеса нема нико, али против нудизма има. На доста плажа се на то гледало кроз прсте, јер су се те плаже неријетко налазиле између двију јавних плажа, али нигдје није назначено да су то нудо плаже. Зна се и чему воде џин тоник или ђус вотка, кад крене парти, зна се како то завршава", нагласио је Белас.

Посланик Вито Паолетић из независне листе градоначелника Филипа Зоричића рекао је да је та одлука цивилизацијско достигнуће да се уреде правила на плажама.

Рецепт за посни крем од љешњака

Рецепт за посни крем од љешњака

Посланик Давор Вуковић из Можемо! мишљења је да таква одлука и те забране нису примјењиве и неће функционисати у Пули.

"Једно је када је ријеч о малом мјесту гдје цијело гравитира риви, али с оволиким бројем плажа какву има Пула, такву контролу немогуће је спроводити. Поред тога што ова одлука није цивилизацијски напредак, него корак назад. Доносимо одлуку која нема упоришта у здравом разуму и неће функционисати у пракси па није јасно чему све то", поручио је Вуковић.

ИДС-ов посланик Ардемио Зимоло тврди да је нудизам традиција на неким плажама у Пули, те да ту традицију неће нико успјети искоријенити.

На крају је, Елена Пух Белци (ИДС) поставила питање ко ће контролисати ту одлуку те ко ће улазити у групе људи и провјеравати шта пију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина