"Veritas"

Zagreb nije nadležan da procesuira Lukajića

  • 01.07.2018. 20:34

Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" saopštio je da penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić, koji je uhapšen u Hrvatskoj zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u BiH, ne može biti procesuiran u Hrvatskoj, s obzirom da je riječ o stranom državljaninu i da su navodni zločini počinjeni u drugoj državi.

"Zbog činjenice da je riječ o stranom državljaninu i da su navodni zločini počinjeni u drugoj državi, Lukajićevo hapšenje izazvalo je bujicu reagovanja zvaničnika i strukovnih udruženja u Republici Srpskoj i cijelom regionu da on ne može i ne smije biti procesuiran u Hrvatskoj po istom principu po kojem Zagreb traži da Srbija iz svog zakonodavstva izbaci regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ", navode iz "Veritasa". 

Iz ovog udruženja ističu da se Hrvatska i po ovom pitanju ponaša po latinskoj izreci "šta je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu", na šta godinama ukazuju. 

"Veritas" dodaje da je Županijsko tužilaštvo u Zagrebu donijelo rješenje o sprovođenju istrage protiv Lukajića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv zarobljenika, te da mu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bjekstva. 

Na sajtu hrvatskog Tužilaštva je objavljeno da se Lukajić sumnjiči da je od 8. do 16. septembra 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika "Manjača" pored Banjaluke, kao kapetan Vojske Republike Srpske i vođa operativnog tima Organa bezbjednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. 

Lukajić je uhapšen juče u Ličkom Petrovom Selu. NJega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.