Hrvatska

Zastrašujuće: Da je eksplodirala mina u Rijeci izazvala bi potres preko 7 stepeni

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2023. 22:51

Složena i teška operacija uklanjanja i neutralisanja mine iz riječke luke u Hrvatskoj uspješno je izvedena u subotu, a u akciji uništavanja učestvovali su pripadnici elitne antiterorističke jedinice Lučko, koji su za RTL Danas otkrili detalje koji lede krv u žilama.

Ključna je bila priprema, bezbroj ronjenja i snimanja, koje je mahom odradio Riječanin Ivan.

"Sve dolazi u obzir, gleda se svaka sitnica, svaki korak se mora znati u ovom poslu", otkriva detalje komandir protiveksplozijskog ronilačkog tima Specijalne policije Rijeka, Ivan Jambor.

Napravom iz Drugog svjetskog rata bavila su se tri ronilačka tima.

Svaki čovjek na sebi je imao više od 50 kilograma opreme. Goran Houp, specijalac za bombe, otkriva o kakvom poslu je riječ.

"Odabrali su ovu profesiju i sa dugogodišnjim iskustvom jednostavno postaju hladni, ali izuzetno oprezni", priča on.

Znanje, bez kojeg je bilo nemoguće uraditi ovu operaciju, donijela je ekipa iz Lučkog, koja otkriva da je zamka bila u jednom od upaljača i dizanju naprave sa tla.

"Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do detonacije. S obzirom da je mina bila na dubini od 18 metara, mogla je tri i po puta da eksplodira", rekao je Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko.

Da je eksplodirala u luci, posledice bi bile strašne.

"Prilikom samog planiranja došli smo do proračuna da bi u slučaju eksplozije došlo do podrhtavanja tla u lučkom području jačine veće od 7 stepeni Rihterove skale", otkriva Tihomir Bošnjak, komandant ronilačkog tima u ATJ Lučko.

Mina teža od tone i sa 750 kilograma eksploziva, izmijenila bi lice grada.

Тагови: