Tuga u Osijeku

Pas uginuo zbog petardi, tresao se satima, srce mu stalo

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.01.2023. 15:58

Udruženje S-PAS na svojoj Facebook stranici jutros je izvijestilo o slučaju psa Zena koji je bio pod njihovom brigom i nažalost pretrpio zastoj srca zbog petardi tokom sinoćnjeg slavlja Nove godine u Osijeku.

Udruženje S-PAS na svojoj Facebook stranici jutros je izvijestilo o slučaju psa Zena koji je bio pod njihovom brigom i nažalost pretrpio zastoj srca zbog petardi tokom sinoćnjeg slavlja Nove godine u Osijeku.

Pokušao mu je pomoći čovjek kod kojeg je pas bio na čuvanju, kao i veterinar kad su stigli u ambulantu, ali nije mu bilo spasa.

Ovu tužnu situaciju detaljnije je opisala Gloria Malin, osnivačica udruge S-PAS koju je čovjek koji ga je čuvao zvao jer nije znao kako mu pomoći. Kada je počela pucnjava, nije htio ići van obaviti nuždu niti jesti, samo se sakrio u kutiju i tresao se.

"S vremenom je odlučio da ga neće pokušati voditi van, već da nuždu obavi unutra, samo da preživi veče”, rekla je Gloria Jutarnjem listu.

Koristio je svakakve trikove - pojačao muziku kako bi se manje čula buka izvana i dao mu pola Normabela od 5 mg, jer im upravo to i veterinar najčešće savjetuje u takvim situacijama.

Zenovo stanje s vremenom se samo pogoršavalo, a kad mu je jezik poplavio i zjenice se raširile, odmah ga je odveo veterinaru. Nadali su se da mu mogu venski dati sedative ili anesteziju kako bi se umirio.

"Čim su došli na parking veterinarske ambulante srce mu je jednostavno stalo. Pokušali su mu pomoći, ali u roku od 3 minute nakon što je stigao veterinaru konstatirana mu je klinička smrt", nastavila je Gloria.

Kaže kako je Zen bio zaigran, veseo i zdrav pas, ali su to jednostavno situacije gdje čak i veterinari nemaju šta napraviti. U udruženju  je inače bio otprilike mjesec dana, a ni prethodno nije imao srećan život, jer ga je vlasnik doveo na čuvanje i nije ga više nikad preuzeo nazad.

Takođe, Gloria kaže kako je razgovarala s kolegom iz Đakova kojem se sada dogodila ista situacija s mladim psom, a i udomitelji udruženja  su im javljali da su psi u kupaonicama s pojačanom muzikom.

"Činjenica da netko mora umrijeti zbog desetak minuta nečije zabave mi je strašna. Ne mogu naći dovoljno odvratnu riječ da opišem koliko je to grozno, kad ti pas ode na takav način", rekla je ona.

Najteže joj je što gledaju pse i ne znaju kako im mogu pomoći, jer nikakvi trikovi ne funkcionišu pošto psi bolje čuju i osjete vibracije od nas ljudi.

Razumije da je vatromet od par minuta u ponoć nekima lijep i da je samo on u pitanju, ne bi bilo nikakvih problema, ali dok se petarde u potpunosti ne izbace iz prodaje i njihovo korištenje se ne počne ozbiljno kažnjavati, ne vjeruje da će se ove situacije riješiti.

"Nadam se da će Zenov odlazak ili odlazak bilo kojeg drugog psa promijeniti nešto za sljedeću godinu, lakše ću prihvatiti da ga nema ako je otišao s nekom svrhom. Stvarno je nepravedno da na takav način odlaze", zaključila je Gloria.

Тагови: