Direktor Centra "Simon Vizental"

Zurof: Veličanje Stepinca je sramota, a ne nešto pohvalno

  • Извор: СРНА
  • 21.03.2023. 17:07

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof izjavio je danas da je svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast Nezavisne Države Hrvatske (NDH) sramota i da mu se treba suprotstaviti.

On je, povodom konferencije "Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade", koju je u prostorijama Evropskog parlamenta organizovala hrvatski evroparlamentarac Željana Zovko, rekao da je Stepinac podržavao NDH i vođu njenih masovnih ubica Antu Pavelića.

"Stepinac, koji je podržavao NDH i vođu njenih masovnih ubica Antu Pavelića, koji je bio odgovoran za pokretanje tri genocida - nad Srbima, Jevrejima i Romima, zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da se hvali", napisao je Zurof u pisanom odgovoru Tanjugu.

Evropski parlament ogradio se od konferencije o Stepincu, koju je organizovala hrvatski poslanik u tom parlamentu Željana Zovko, baš kao i 2016. godine povodom izložbe u njegovu čast, uz obrazloženje da su "isključivo poslanici odgovorni za nezvanične aktivnosti, iako se održavaju pod njihovim krovom sve dok poštuju ugled parlamenta".

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup od 1937. godine do smrti 1960. godine.

Brojne činjenice potvrđuju da je aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH i da je sve vrijeme znao za masovne pokolje nad Srbima.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић