Jake mjere bezbjednosti

Banjaluka spremna da ugosti Sergeja Lavrova

  • 20.09.2018. 19:03

Banjaluka je spremna da ugosti ministra spoljnih poslova Rusije. Kada Sergej Lavrov sutra popodne doputuje, na ulicama će ga dočekati zastave Rusije i Republike Srpske, ali i velike mjere obezbjeđenja. Zavareni su šahtovi na nakoliko lokacija u gradu, a policija je, već danas, raspoređena.

Lavrov posjetu BiH počinje u Sarajevu, bilaeralnim sastankom sa ministrom inostranih poslova Igorom Crnatkom. Zajednički ručak predviđen je u Istočnom Sarajevu, nakon čega će ministar spoljnih poslova Rusije u Banjaluku. Prva stanicu mu je temelj srpsko ruskog hrama gdje je planirano da dođe oko 15 časova, a zatim sastanak sa rukovodstvom Srpske.

"Lavrov je jednom ranije bio u Banjaluci, davno, ali Lavrov je čovjek koji od početka razumije detalje ukupnih odnosa ovdje. On je bio ambasador Ruske Federacije u Savjetu bezbjednosti u vrijeme kada se dešavao ovdje raspad bivše zemlje i on savršeno dobro zna sve nijanse i detalje Dejtonskog sporazuma", kaže Milorad Dodik predsjenik Republike Srpske.

Sarajevski dio posjete obilježiće Plan potpisivanja između ministarstava inostranih poslova BiH i Rusije za 2019. i 2020. godinu. Nakon toga uslijediće konferencija za medije.

"Ključne teme u našem razgovoru biće bilateralni odnosi sa naglaskom na ekonomske teme, naša multilateralna saradnja i posebno važno za mene biće politička situacija u BiH u kontekstu snažne podrške koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu", kaže Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

Mnogo posla sutra, osim policije RS, imaće vatrogasci i ljekari koji će u stopu pratiti rusku delegaciju. Banjalučani koji stanuju na ruti prolaska, a posebno oni koji su u blizini mjesta na kojima će boraviti Lavrov, dobili su posebna uputstva. Stanovi se pregledaju, a tokom posjete neće se moći izlaziti iz domova. Zgrada Vlade, kao i obližnja poslovna zgrada, biće ispražnjene do 14 časova. Zabranjen je i prevoz eksplozivnih materija kao i rad određenih ugostiteljskih i drugih objekata na području gradova Banjaluka i Istočno Sarajevo, kao i opštine Laktaši. 

"Policijski službenici će danas od 15 časova i sutra po potrebi pregledati stanove i poslovne prostore koji se nalaze u neposrednoj blizini Srpsko-ruskog centra, zato pozivamo građane na razumijevanje ali i strpljenje", kaže Danica Gnjatović, portparol MUP-a RS.

Građani koji budu htjeli da dočekaju Sergeja Lavrova, u krug rusko-srpskog centra moći će da uđu iz pravca Gundulićeve i ulice Olimpijskih pobjednika, a nakon 15 časova prilaz će biti moguć samo iz naselja Borik. Savjet je da građani ne nose ruksake i torbe, ali da ponesu identifikaciona dokumenta, jer će policija na ulazima vršiti kontrole. O tome koliko je interesovanje za dolazak Sergeja Lavrova u Republiku Srpsku govore i medijski napisi o njegovom privatnom životu i interesovanjima. Tako je preneseno da Lavrov navija za moskovski Spartak, volio je da piše poeziju i zapjeva uz gitaru. Voli skijanje i splavarenje.