Povodom Međunarodnog dana nestalih

Bursać: Od 51 nestalog lica sa regije Prijedor 26 su Srbi

  • 29.08.2018. 17:41

Predsjednik prijedorskog Gradskog odbora SNSD-a Saša Bursać rekao je da se 51 lice sa regije Prijedor vodi kao nestalo, od 1.671 osobe sa evidencije Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

"Od ukupnog broja nestalih, sa regije Prijedor je 51 lice, odnosno 26 lica srpske nacionalnosti iz grada Prijedora", rekao je Bursać na današnjoj konferenciji za novinare povodom 30. avgusta - Međunarodnog dana nestalih. 

Bursać je dodao da javnost treba da zna taj podatak, budući da će se ovih dana puno pričati o nestalima i da Bošnjaci uvijek izvode neke performanse u tom kontekstu, te da treba skrenuti pažnju i na srpske žrtve u proteklom ratu. 

"U Kozarskoj ofanzivi tokom Drugog svjetskog rata sprovedeno je etničko čišćenje Srba, tačnije 68.600 Srba je stradalo, od kojih sudbina mnogih i grobno mjesto nije ni do danas poznato njihovim potomcima", rekao je Bursać. 

On je dodao da je na ovaj način Gradski odbor SNSD-a želio da skrene pažnju javnosti i građanima Prijedora da ne budu zaboravljene i žrtve nestale u Drugom svjetskom ratu, uz dužno poštovanje ljudi nestalih u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Međunarodni dan nestalih, 30. avgust, je datum sjećanja na nestale u oružanim sukobima, zločinima protiv čovječnosti ili kršenju ljudskih prava, a njihova sudbina i mjesto sahrane su nepoznati.