Doboj

Čordaš: Srpska mnogo uradila na povratku 

  • 20.02.2019. 11:39

U Republici Srpskoj urađeno je mnogo aktivnosti u realizaciji povratka raseljenih i izbjeglih lica, ocijenio je danas u Doboju član Vijeća naroda Republike Srpska Davor Čordaš.

Čordaš je naveo da je dosta posla i ostalo da se uradi, te da su to uglavnom projekti sa nivoa BiH kada je riječ o regionalnim stambenim programima i takozvanom CEFT dva programu za raspuštanje kolektivnih i alternativnih smještaja. 

On je ocijenio da akcenat više nije na perspektivi povratka, već povratnika. 

"Danas je pitanje kako naši povratnici, koji su se vratili prije 15-20 godina, mogu opstati, ne samo ovdje, već u cijeloj BiH", rekao je Čordaš novinarima prije početka godišnjeg foruma "Stanje i perspektive povratnika u Republiku Srpsku", koji u Doboju organizuje Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH. 

Čordaš je rekao da nije važno samo napraviti kuću povratniku, nego se otvaraju nove ekonomske teme. 

"Kada govorite o održivosti povratka, tu su sada nove teme i projekti. Više nema priče da se pomaže ljudima sa nekoliko hiljada KM ili sa plastenikom, već moramo krenuti sa programima gdje će ljudi sami krenuti sa projektima", ocijenio je Čordaš. 

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić rekao je da je suština problema povratnika ista u Republici Srpkoj i FBiH. 

On je istakao da je i dalje u fokusu održivi povratak u lokalne zajednice. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je da je za reintegraciju u BiH značajna realizacija Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa akcentom na uklanjanje diskriminacije u zapošljavanju povratnika, obrazovanju i upotrebi maternjeg jezika, kao i jačanje institucija BiH. 

Džaferović je rekao da se BiH danas susreće i sa odlaskom mladih i formiranih porodica, a kao uzrok navodi nestabilnu političku situaciju u BiH i nedostatak posla. 

U Doboju se danas održava godišnji forum "Stanje i perspektive povratnika u Republiku Srpsku", na kojem se kroz četiri panela razmatraju perspektive građanskog organizovanja povratnika, odgovornost prema zajednici, povratnici i obrazovni sistem, te održivi ekonomski razvoj povratnika.

Forumu prisustvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, kao i drugi nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i FBiH.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)