Gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Ćosić: Srbi iz Sarajeva ugradili svoje živote u stvaranje Srpske

  • 16.03.2021. 14:06

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je 16. mart jedan od značajnih datuma koji govore o tome koliko je srpski narod dao da bi se stvorila Republika Srpska, a da je sigurno najznačajniji datum za Srbe Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Povodom obilježavanja 25 godina od izlaska Srba iz Sarajeva, Ćosić je naveo da su svi Srbi koji su branili i stvarali Republiku Srpsku odbranili svoja ognjišta, a da su sarajevski Srbi odbranili ognjišta i potom morali da ih napuste.

On je podsjetio da je 120.000 ljudi učestvovalo u najvećem mirnodopskom preseljenju sa jedne teritorije poslije Drugog svjetskog rata.

Ćosić je izjavio novinarima na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu, gdje su sahranjeni brojni borci poginuli na sarajevskom ratištu, te da je njih više od 4.000 dalo živote za stvaranje Republike Srpske.

On je dodao da su potom sarajevski Srbi dali sve što su imali da bi Republika Srpska bila stvorena i da je taj mirnodopski potez bio zalog za Srpsku.

- Tri perioda su jako karakteristična zadnjih 30 godina za Srbe Sarajeva - period odbrane i stvaranja Srpskog Sarajeva, period egzodusa i potom period ponovnog uzdizanja, ponovnog stvaranja Istočnog Sarajeva - naglasio je Ćosić.

On je rekao da danas 65.000 stanovnika Istočnog Sarajeva sa ponosom čuvaju sjećanje na ono što su stvarali generacijama u Sarajevu koje je branjeno i odbranjeno, koje se moralo potom napustiti.

- Danas zajedno sa institucijama Republike Srpske gradimo Istočno Sarajevo, gradimo ovdje novi život i nikada nećemo zaboraviti da smo ogromnu žrtvu dali za stvaranje i razvoj Republike Srpske - poručio je Ćosić.

Na Sokocu i na Ravnoj Romaniji danas će biti obilježeno 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.