U Republici Srpskoj negoduju

Da li će arhiva Haškog tribunala biti povjerena Sarajevu?

  • 08.02.2020. 19:10

Arhiva Haškog tribunala koja krije istinu o ratnim dešavanjima u BiH, neće i ne može da završi u Sarajevu, jasni su u Republici Srpskoj.

Sve ono što je nasilno oduzeto ili što su Haškom tribunalu predale naše institucije, naše je  vlasništvo i treba da bude vraćeno u arhive u Srpskoj, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih. Milorad Kojić, komentarišući informaciju koju je u javnost iznio akademik Nenad Kecmanović da će haški arhiv biti povjeren Sarajevu, poručuje da je u ovom slučaju najvjerovatnije riječ o dokumentima koji su dostupni i javnosti, a koji su poslati u Informaciono dokumentacioni centar koji je Haški tribunal uspostavio u Sarajevu.

Postoji i obećanje tribunala, kaže Kojić da će takav centar biti otvoren i u Banjaluci, ali i da će veliki dio arhive ostati pohranjen samo u Hagu. 

"Mi smo obaviješteni od strane mehanizma da se tamo prema tim njihovim standardima arhivskog poslovanja nalazi 8 kilometara arhive koja se odnosi na ratni period u BiH. S druge strane mi smo obaviješteni prema sadašnjem zaključku koji je donesen ta arhiva ostaje u Hagu. I biće trajno pohranjena u Hagu", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih. 

Da će Tribunal u Hagu ispoštovati obećanje nada se i prvi čovjek Parlamenta Srpske. Nedeljko Čubirlović poručuje da informacije koje ni sam Sud nije potvrđivao, a koje se nalaze u dokumentaciji, ne mogu da se daju samo jednoj strani. 

"To, prije svega, govori o drugačijem karakteru rata, drugačijem stanju unutar samih presuda i mnogo bi značilo kada bi sve strane imale uvid, na nekom neutralnom terenu, ili nekom koji je tu imao ne veliki ili manji značaj u samom dešavanju", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Da bi takav potez bio apsurdan, smatra i odbrana osuđenih za rane zločine u BiH. Nemam informaciju da će arhiva Haškog tribunala biti predata Sarajevu, ali ako je to istina, to je čista ludost, kaže Miodrag Stojanović. 

"Ako ja nisam upravu i ako je ta informacija tačna, a ja je ne znam... ja mislim da je to ludo. Jer poslati arhivu Haškog suda za Hrvatsku, za Kosovo, za Miloševića, Srbiju i za Bosnu u Sarajevo je nemoguće, za mene je nemoguća misija", istakao je Miodrag Stojanović, advokat. 

Kecmanović je nedavno izjavio da je razlog za predavanje arhiva Haškog Trnibunala Sarajevu, to što u Holandiji postoji sloboda dostupnosti informacija, te da bi podaci Tribunala o Srebrenici postali dostupni novinarima, pravnicima, istraživačima i naučnicima, a izbor Sarajeva omogućiće da bude sakriveno sve ono što navodni genocid u Srebrenici stavlja pod sumnju. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.