Ministar energetike i rudarstva

Đokić: Pred Srpskom važni energetski projekti

 • 21.06.2019. 13:26

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je danas da će Srpska u narednom periodu raditi na realizaciji važnih energetskih projekata, među kojima su izgradnja hidroelektrane "Bistrica" na istoimenoj rijeci, kao i "Buk Bijele" na Drini.

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da će se u najskorije vrijeme pokušati pokrenuti pitanje izgradnje "Bistrice", koja je sistem od četiri manje hidroelektrane ukupne snage 39 megavata.

"Vrijednost projekta je oko 73 miliona evra, a već su obezbijeđene građevinska i ekološka dozvola i lokacijski uslovi. Riješeni su i imovinskopravni odnosi i nadam se da u tom pogledu neće biti administrativnih barijera", rekao je Đokić. 

On je naveo da se nastavljaju aktivnosti u vezi sa projektom "Buk Bijela", nakon što je donesena odluka da se ova hidroelektrana gradi zajedno sa Srbijom na potezu gornje Drine. 

"Energetičari Srbije trenutno analiziraju projekat i to bi trebalo biti završeno do kraja avgusta, kada ćemo biti u prilici da reaktiviramo priču o nalaženja partnera za gradnju `Buk Bijele`", rekao je Đokić. 

On smatra da treba sprovoditi zakon i uvesti red kada je riječ o utvrđenim neregularnostima koje prave koncesionari. 

"Mora se dosljedno sprovoditi zakon i ništa više. Koncesionari, prema skopljenim ugovorima, moraju izvršavati svoje obaveze, a država treba to da nadzire", rekao je Đokić i dodao da kontrolu vrše i poslanici Narodne skupštine kada je riječ o vođenju koncesionih postupaka i aktivnosti. 

Тагови:
 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм

 • 13:10 Емисија: Досије (Р)

  Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.