Mrakovica na Kozari

Dodik: Srbi bili žrtva naroda sa kojima su dijelili život

  • 01.07.2018. 12:19

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na Kozari da je srpski narod bio žrtva Hrvata i muslimana, naroda sa kojima je dijelio život na ovim prostorima.

"Ja sam predstavnik srpskog naroda i kao takav nastaviću da se borim za istinu", istakao je Dodik na Mrakovici, gdje se danas obilježava 76 godina od Bitke na Kozari. 

Dodik je naglasio da redovno dolazi na Kozaru jer je potomak slavnog stradalnog naroda, koji je kroz istoriju podnosio stradanje koje je organizovano da bi Srbi nestali. 

"Ovdje je bila istinska priča o ubijanju Srba od strane ustaša koje su činili muslimani i Hrvati", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, muslimani su pretežno bili na strani ustaškog naroda i NDH. 

Dodik je napomenuo da danas bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović priča o antifašizmu, te podsjetio kako je njegov otac Alija u Drugom svjetskom ratu bio u Handžar diviziji. 

On je podsjetio na srpska stratiša, kako su ustaše pobili Srbe gdje god su stigli, a počeli su sa Pagom i Jadovnom, te napomenuo kako je tek 20 godina poslije Drugog svjetskog rata prvi regrut iz opštine Kozarska Dubica otišao u vojsku. 

Dodik je istakao da je srpski narod izgubio više od dva miliona svojih pripadnika, te da ta stradanja ne smiju biti zaboravljena. 

"Srbi danas imaju dvije države Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Dodik. 

On je napomenuo da je Republika Srpska istorijski projekat za slobodu i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. 

"Zato hoće da nam umanje ingerencije. Naš cilj je 1992. godine bio nezavisna Republika Srpska. Nismo željeli rat već da branimo svoje. Sloboda za Srbe na ovom mjestu je sloboda za druge. Ne ugrožavamo slobodu drugih naroda, ali imamo pravo da branimo svoju slobodu, koja je ključna riječ za Srbe", rekao je Dodik. 

On je poručio da je dobrodošao svako ko prihvata Republiku Srpsku. 

"Jugoslavija je bila ozbiljna srpska greška i zabluda i zato su Srbi stradali. Zato neću praviti još jednu državu koja se zove BiH. Mi nismo bosanski Srbi kako nas nazivaju već smo jedan narod, gdje god se nalazimo", rekao je Dodik. 

Ministar rada i boračko-ivalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je bitka na Kozari bila posljedica dolaska fašizma. 

On je podsjetio da je ustaška država NDH bila glavna poluga za uništavanje srpskog naroda na ovim prostorima. 

Savanović je napomenuo da je logore otjerano 68.000 srpskog stanovništva sa ovih prostora, te podsjetio na stratišta na kojima je ubijen veliki broj Srba. 

On je naglasio kako su moderne genocidne metode primijenjene su nad Srbima. 

Savanović je rekao da su se devedetih probudili potomci onih koji su ubijali Srbe u Drugom svjetskom ratu i ponovo krenuli na Srbe, ali da se srpski narod organizovao i stvorio Republiku Srpsku. 

"Mi smo odbranili ono što nam pripada, stvorili Republiku Srpsku i živimo u slobodi", rekao je Savanović na Mrakovici. 

On je ukazao da bez Srpske nema opstanka Srbima na ovim prostorima, čiji bi broj bio sveden na statističku grešku kao što je to danas sa Srbima u Hrvatskoj. 

"Narod Republike Srpske je svjestan šta ona znači i koje su žrtve za nju date", istakao je Savanović. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević u obraćanju pristunima podsjetio je da zločine koji su počinjeni nad partizanima i civilima na Kozari u Drugom svjetskom ratu. 

"Mi Srbi smo uvek bili na pravoj strani, a neki danas treba da razmisle na čijoj su strani", rekao je Đorđević i istakao da Kozara nikada neće biti pokorena.