Ministar trgovine i turizma

Gašić: Veliki interes za turističke vaučere

  • 30.05.2020. 09:23

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić očekuje veliko interesovanje građana za turističke vaučere za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj.

Gašićeva je ukazala da brojni pozivi građana resornom ministarstvu i Turističkoj organizaciji Srpske pokazuju veliku zainteresovanost za vaučere, čija je pojedinačna vrijednost 100 KM.

Ona je najavila da će ubrzo biti raspisan javni poziv za ugostitelje i turističke agencije zainteresovane za učešće u projektu turističkih vaučera, a nakon toga za građane.

"Mislim da bi prvi turistički vaučer mogao biti iskorišten već u junu", rekla je Gašićeva za "Nezavisne novine".

On je podsjetila da će se prvo ići na distribuciju do 20.000 vaučera, te ponovila da je cilj projekta da se pomogne privrednicima i oblasti turizma, ali i građanima, odnosno da se u nekom dijelu subvencioniše njihov odmor u Republici Srpskoj.

Gašićeva je rekla da je, prema informacijama resornog ministarstva, od 19. marta do 19. maja bez posla ostalo oko 600 ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva koji su bili zaposleni na neodređeno vrijeme.

"Istek ugovora na određeno vrijeme se ne smatra otkazom. Tako da, prema zvaničnim podacima, i nije bilo masovnog otpuštanja ako pogledamo okruženje", rekla je Gašićeva.

Ona je izjavila da je u drugoj polovini marta zabilježeno 55 odsto manje noćenja i 65 odsto manje dolazaka turista, dok se u aprilu u oblasti hotelijerstva i turizma može govoriti o procentu od 100 odsto i da će šteta u tom smislu biti velika, a o konkretnim brojkama može se govoriti u narednom periodu.

Gašićeva je napomenula da je protok robe i usluga bio uredan i da nije bilo ozbiljnih poremećaja na tržištu kada je riječ o osnovnim prehrambenim artiklima, te naglasila da je i dalje na snazi uredba Vlade o ograničenju marži.

Građanima je poručila da u periodu krize usljed pojave virusa korona kupuju domaće, odmor provode u Srpskoj i poštuju epidemiološke mjere.