Potpredsjednik Vlade Republike Srpske

Golić: Netačno pisanje o upotrebnoj dozvoli HE "Miljacka"

  • 29.05.2020. 13:30

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić demantovala je danas pisanja pojedinih medija o navodnim nezakonitim radnjama i njenoj umješanosti u postupku izdavanja upotrebne dozvole za Hidroelektranu (HE) "Miljacka", te najavila tužbe u vezi sa tim.

Golićeva je istakla da cilj tužbi nije sprečavanja kritike, već da svako konačno počne snositi odgovornost za svoj rad i ono što tvrdi.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla da se u netačnim pisanjima tvrdi da je upotrebna dozvola HE "Miljacka" kod Sarajeva izdata tokom vanrednog stanja na osnovu netačne i falsifikovane dokumentacije.

"Građevinska dozvola za ovaj objekat izdata je 14. decembra 2018. godine, a upotrebna dozvola nije izdata za vrijeme vanrednog stanja, već 10. marta ove godine", rekla je Golićeva, koja je i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Ona je dodala da je laž i to da je nju ili njene saradnike zvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tražeći da bude izdata dozvola.

Golićeva je ocijenila da je javni prostor odavno zagađen poluinformacija i neistinama, te da s ciljem očuvanja digniteta Vlade, Ministarstva na čijem je čelu, ali i ličnog mora da demantuje ovakve dezinformacije.

"S obzirom da je javni prostor odavno zagađen poluinformacijama, neistinama i lažnim vijestima koje se nesmetano, bez provjeravanja i nekaženjeno šire sa kojekavih portala, portaloida i ličnih blogova, i da se svaki pokušaj da se to uradi upravo od takvih kvalifikuje kao pritisak na medije i cenzura, ja sam odlučila da dignitet Vlade Republike Srpske čiji sam član, dignitet institucije kojom rukovodim, i svoj lični dignitet zaštitim prvo iznošenjem istine u javnost, a zatim i privatnim tužbama – ne s ciljem da spriječim kritike nego s ciljem da svako od nas konačno počne snositi odgovornost za ono što tvrdi.

Ovih dana se u toj polujavnosti pojavila priča o  „korona dozvolama ministarke Srebrenke Golić“, o upotrebnoj dozvoli za rad hidroelektrane “Miljacka”, kod Sarajeva, koja je kako se tvrdi izdata  tokom vanrednog stanja uvedenog zbog napada korona virusa,  i to, kako tvrdi,  na osnovu netačne i falsifikovane dokumentacije.

Podsjetiću da sam ministar već treći mandat, da su gotovo svi moji zakoni i drugi akti u Narodnoj skupštini usvojeni  jednoglasno i da imam izuzetno korektnu saradnju sa poslanicima, načenicima i gradonačelnicima i vlasti i opozicije. To što sam do sada ćutala i nisam odgovarala na bezrazložne i neutemeljene laži o meni, znači samo da imam daleko pametnijeg posla od gubljenja vremena na jalove rasprave i prepucavanja sa ljudima koji su skloni da izmišljaju, i da svoje karijere grade na populizmu i lažima.  Ja svoj posao radim odgovorno i u skladu sa zakonom i ne dozvoljavam da me iko dovodi u bilo kakav kontekst sa bilo kakvim nezakonitim radnjama, a kamo li sa navodnim zločinačkim organizacijama.

Kada je u pitanju upotrebna dozvola za navedeni objekat izdata je 10.marta 2020.godine, dakle, prije  proglašavanja vanredne situacije i gotovo mjesec dana prije uvođenja vanrednog stanja, tako da su priče o „korona dozvolama“ neistinite, senzacionalističke i krajnje neutemeljene.

Zahtjev za izdavanje  upotrebne dozvole podnesen je u novembru 2019. i upotrebna dozvola nije izdata dok nisu ispunjeni apsolutno svi zakonom propisani uslovi i dostavljena sva zakonom propisana dokumentacija:  Građevinsku dozvolu za pomenuti objekat, koja je izdata u decembru 2018. godine, potvrdu RUGIP-a o izvršenom snimanju objekta i geodetskom mjerenju trase elektroenergetske i vodovodne mreže; protivpožarna saglasnost, vodna dozvola, upotrebna dozvola za pristupni put, izdata od nadležnog odjeljenja u Opštine Istočni Stari Grad, ugovor o priključenu HE na distributivnu mrežu, izjava izvođača radova – svih faza, završni izvještaj nadzornog organa, te zapisnik komisije o izvršenom tehničkom prijemu po fazama koja je izvršila provjeru kompletnosti investiciono-tehničke dokumentacije za izvođenje radova, izvršila pregled izvedenih radova i ugrađene opreme, te sačinila Zapisnik i u kom se tvrdi da su svi radovi urađeni u skladu sa građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom. Članovi komisije su diplomirani inženjeri različitih struka, sa licencama i oni odgovaraju za tačnost svojih navoda. Dakle, ne izlazi Ministarstvo na teren i ne vrši tehnički pregled, naša uloga je da, u skladu sa zakonom, vodimo računa da bude dostavljena sva dokumentacija, propisana članom 141. Zakona o uređenju prostroa i građenju, da utvrdimo da su dokumentaciju izradila lica koja su ovlaštena za izradu datih dokumenata, a za valjanost dokumentacije odgovornost snose sami nosioci ovlaštenja.  

Takođe, davno prije pojavljivanja ovih neutemeljenih optužbi u polujavnosti, u Ministarstvo je stigao zahtjev za ukidanje upotrebne dozvole u kojem se navodi da izvedeno stane MHE Miljacka odstupa od izdate građevinske dozvole. Postupajući po navedenom zahtjevu, Ministarstvo je tražilo izjašnjenja od investitora i pravnog lica koje je izvršilo tehnički prijem (Unis Institut Istočno Sarajevo). „Unis Institut Istočno Sarajevo“  dostavio je Izvještaj ovlaštenog pravnog lica za geodetske poslove o geodetskom snimanju u kojem se navodi da su svi objekti izgrađeni na parcelama koje u potpunosti odgovaraju zemljištu iz građevinske dozvole, kao i kopije Projekata izvedenog stanja iz kojih se zaključuje da je MHE Miljacka izvedena u skladu sa građevinskom dozvolom.

Ne ulazeći u to ko je i na koji način utvrdio da je ta dokumentacija faslifikovana, kako se tvrdi u tekstu, ja sam danas uputila informaciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i zatražila od njih, kao nadležne institucije, da  se izvrše provjere svih navoda i kompletne dokumentacije koja je u posjedu ministarstva.

Takođe, pozivam sve inspektore – građevinskog, ekološkog, geodetskog, protivpožarnog, vodnog – i sve koji imaju nadležnosti da izađu na teren i i provjere navode  iz zapisnika tehničke komisije, na osnovu kojeg je izdata upotrebna dozvola", rekla je Srebrenka Golić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Republike Srpske.

 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.