ATV

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske

Golić: Netačno pisanje o upotrebnoj dozvoli HE "Miljacka"

 • 29.05.2020. 13:30

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić demantovala je danas pisanja pojedinih medija o navodnim nezakonitim radnjama i njenoj umješanosti u postupku izdavanja upotrebne dozvole za Hidroelektranu (HE) "Miljacka", te najavila tužbe u vezi sa tim.

Golićeva je istakla da cilj tužbi nije sprečavanja kritike, već da svako konačno počne snositi odgovornost za svoj rad i ono što tvrdi.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla da se u netačnim pisanjima tvrdi da je upotrebna dozvola HE "Miljacka" kod Sarajeva izdata tokom vanrednog stanja na osnovu netačne i falsifikovane dokumentacije.

"Građevinska dozvola za ovaj objekat izdata je 14. decembra 2018. godine, a upotrebna dozvola nije izdata za vrijeme vanrednog stanja, već 10. marta ove godine", rekla je Golićeva, koja je i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Ona je dodala da je laž i to da je nju ili njene saradnike zvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tražeći da bude izdata dozvola.

Golićeva je ocijenila da je javni prostor odavno zagađen poluinformacija i neistinama, te da s ciljem očuvanja digniteta Vlade, Ministarstva na čijem je čelu, ali i ličnog mora da demantuje ovakve dezinformacije.

"S obzirom da je javni prostor odavno zagađen poluinformacijama, neistinama i lažnim vijestima koje se nesmetano, bez provjeravanja i nekaženjeno šire sa kojekavih portala, portaloida i ličnih blogova, i da se svaki pokušaj da se to uradi upravo od takvih kvalifikuje kao pritisak na medije i cenzura, ja sam odlučila da dignitet Vlade Republike Srpske čiji sam član, dignitet institucije kojom rukovodim, i svoj lični dignitet zaštitim prvo iznošenjem istine u javnost, a zatim i privatnim tužbama – ne s ciljem da spriječim kritike nego s ciljem da svako od nas konačno počne snositi odgovornost za ono što tvrdi.

Ovih dana se u toj polujavnosti pojavila priča o  „korona dozvolama ministarke Srebrenke Golić“, o upotrebnoj dozvoli za rad hidroelektrane “Miljacka”, kod Sarajeva, koja je kako se tvrdi izdata  tokom vanrednog stanja uvedenog zbog napada korona virusa,  i to, kako tvrdi,  na osnovu netačne i falsifikovane dokumentacije.

Podsjetiću da sam ministar već treći mandat, da su gotovo svi moji zakoni i drugi akti u Narodnoj skupštini usvojeni  jednoglasno i da imam izuzetno korektnu saradnju sa poslanicima, načenicima i gradonačelnicima i vlasti i opozicije. To što sam do sada ćutala i nisam odgovarala na bezrazložne i neutemeljene laži o meni, znači samo da imam daleko pametnijeg posla od gubljenja vremena na jalove rasprave i prepucavanja sa ljudima koji su skloni da izmišljaju, i da svoje karijere grade na populizmu i lažima.  Ja svoj posao radim odgovorno i u skladu sa zakonom i ne dozvoljavam da me iko dovodi u bilo kakav kontekst sa bilo kakvim nezakonitim radnjama, a kamo li sa navodnim zločinačkim organizacijama.

Kada je u pitanju upotrebna dozvola za navedeni objekat izdata je 10.marta 2020.godine, dakle, prije  proglašavanja vanredne situacije i gotovo mjesec dana prije uvođenja vanrednog stanja, tako da su priče o „korona dozvolama“ neistinite, senzacionalističke i krajnje neutemeljene.

Zahtjev za izdavanje  upotrebne dozvole podnesen je u novembru 2019. i upotrebna dozvola nije izdata dok nisu ispunjeni apsolutno svi zakonom propisani uslovi i dostavljena sva zakonom propisana dokumentacija:  Građevinsku dozvolu za pomenuti objekat, koja je izdata u decembru 2018. godine, potvrdu RUGIP-a o izvršenom snimanju objekta i geodetskom mjerenju trase elektroenergetske i vodovodne mreže; protivpožarna saglasnost, vodna dozvola, upotrebna dozvola za pristupni put, izdata od nadležnog odjeljenja u Opštine Istočni Stari Grad, ugovor o priključenu HE na distributivnu mrežu, izjava izvođača radova – svih faza, završni izvještaj nadzornog organa, te zapisnik komisije o izvršenom tehničkom prijemu po fazama koja je izvršila provjeru kompletnosti investiciono-tehničke dokumentacije za izvođenje radova, izvršila pregled izvedenih radova i ugrađene opreme, te sačinila Zapisnik i u kom se tvrdi da su svi radovi urađeni u skladu sa građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom. Članovi komisije su diplomirani inženjeri različitih struka, sa licencama i oni odgovaraju za tačnost svojih navoda. Dakle, ne izlazi Ministarstvo na teren i ne vrši tehnički pregled, naša uloga je da, u skladu sa zakonom, vodimo računa da bude dostavljena sva dokumentacija, propisana članom 141. Zakona o uređenju prostroa i građenju, da utvrdimo da su dokumentaciju izradila lica koja su ovlaštena za izradu datih dokumenata, a za valjanost dokumentacije odgovornost snose sami nosioci ovlaštenja.  

Takođe, davno prije pojavljivanja ovih neutemeljenih optužbi u polujavnosti, u Ministarstvo je stigao zahtjev za ukidanje upotrebne dozvole u kojem se navodi da izvedeno stane MHE Miljacka odstupa od izdate građevinske dozvole. Postupajući po navedenom zahtjevu, Ministarstvo je tražilo izjašnjenja od investitora i pravnog lica koje je izvršilo tehnički prijem (Unis Institut Istočno Sarajevo). „Unis Institut Istočno Sarajevo“  dostavio je Izvještaj ovlaštenog pravnog lica za geodetske poslove o geodetskom snimanju u kojem se navodi da su svi objekti izgrađeni na parcelama koje u potpunosti odgovaraju zemljištu iz građevinske dozvole, kao i kopije Projekata izvedenog stanja iz kojih se zaključuje da je MHE Miljacka izvedena u skladu sa građevinskom dozvolom.

Ne ulazeći u to ko je i na koji način utvrdio da je ta dokumentacija faslifikovana, kako se tvrdi u tekstu, ja sam danas uputila informaciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i zatražila od njih, kao nadležne institucije, da  se izvrše provjere svih navoda i kompletne dokumentacije koja je u posjedu ministarstva.

Takođe, pozivam sve inspektore – građevinskog, ekološkog, geodetskog, protivpožarnog, vodnog – i sve koji imaju nadležnosti da izađu na teren i i provjere navode  iz zapisnika tehničke komisije, na osnovu kojeg je izdata upotrebna dozvola", rekla je Srebrenka Golić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Republike Srpske.

 

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм