Golić: U Višegrad u protekle dvije godine uloženo oko četiri miliona KM

  • 14.10.2020. 14:30

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je Vlada Srpske u posljednje dvije godine uložila oko četiri miliona KM u infrastrukturne projekte u opštini Višegrad.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem na kojem je učestvovala i ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, Golićeva je rekla novinarima da je u Višegradu u toku sanacija Sportske dvorane u koju Vlada Srpske ulaže oko 340.000 KM iz projekta energetske efikanosti.

"Projekat podrazumijeva termičku izolaciju dvorane, zamjenu prozora i vrata, krovnu konstrukciju, rekonstrukciju grijanja", naglasila je Golićeva.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi i o funkcionisanju Komunalnog preduzeća, te o završetku vodovodne i kanalizacione mreže.

"Sa načelnikom smo dogovorili da objekat Doma zdravlja uđe u projekat energetske efikasnosti i dogovorili smo procedure i način, kako bi pristupili saniranju tog objekta", dodala je Golićeva.

Ona je napomenula da je u Višegradu u toku završetak projekta izgradnje 40 stambenih jedinica, koji je finansirala Vlada Srpske, ističući da bi uz još jedan takav objekat kolektivni centri u ovoj lokalnoj zajednici bili raspušteni.

Golićeva je podsjetila da je mnogo urađeno i na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u naseljima Bikavac i Garča, gdje je završava proces otkupa stanova.

Ona je naglasila da će u narednom periodu biti još projekata i da je cilj Vlade Republike Srpske da ulaže kako bi buduće generacije zaposlenje našle u svom gradu.

"Na rukovodstvu opštine i Vladi je da ne dozvole da mladi i školovani ljudi napuštaju ove prostore, već da ostanu u Republici Srpskoj i zajedno sa nama učestvuju u njenom razvoju", rekla je Golićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Višegrad jedna od opština koja je imala veliku podršku Vlade Srpske i svih institucija, na čemu je posebno zahvalan.

Zahvalivši se ministrima na posjeti, Đurević je rekao da je na sastanku bilo riječi o projektima koji su u toku, a koje je finansirala Vlada Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović i direktor preduzeća "He na Drini" Nedeljko Perišić.

Todorović je rekao da je opština Višegrad u proteklom periodu, kroz projekat prekogranične saradnje, uspjela da obezbijedi značajna donatorska sredstva za poboljšanje upravljanja otpadom u ovoj lokalnoj zajednici.

"Kroz taj projekat opština je dobila vozilo za bolje sakupljanje i razdvajanje komunlanog otpada. Obaveza opštine Višegrad je kofinansiranje od oko 60.000 KM i danas smo dogovorili da će Vlada Srpske obezbijediti sredstva kako bi ova oprema bila dopremljena i stavljena u funkciju", naveo je Todorović.

On je istakao da će pomoću ove opreme biti moguće razdvajanje korisnih sirovina iz ukupnog komunalnog otpada, biće obezbjeđena bolja profitabilnost komunalnog preduzeća i omogućiće se da se sačuvaju radna mjesta i otvore nova.

Golićeva i Đurević posjetili su Sportsku dvoranu, gdje će se raditi energetska sanacija objekta u okviru projekta "Energetska efikanost u Republici Srpskoj", koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golić, Gašić, Đurević i Todorović će zajedno posjetiti opštinu Novo Goražde, gdje će ih primiti načelnik Mila Petković.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм