Šef Predstavništva u Solunu

Jovanović: Neprestano radimo na promociji Srpske u Grčkoj

  • 09.12.2019. 09:00

Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj i ove godine je kontinuirano radilo na predstavljanju kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Srpske grčkoj javnosti, s ciljem dodatnog unapređenja saradnje, rekla je Srni šef ovog predstavništva Jelena Jovanović.

Sa ciljem što boljeg predstavljanja institucija, organizacija i kompanija iz Republike Srpske, kaže Jovanovićeva, Predstavništvo je organizovalo i dalo podršku njihovom učešću na brojnim privrednim i kulturnim manifestacijama.

Jovanovićeva je rekla da je sa ciljem promocije privrednih i turističkih potencijala na 35. Međunarodnom sajmu turizma "Filokesnia" Predstavništvo obezbijedilo upečatljivu medijsku promociju Republike Srpske, te je na gradskim autobusima Soluna postavljena reklama sa motivima, odnosno predjelima iz Republike Srpske.

"Veoma uspješno učešće na sajmu su imale Turistička organizacija Republike Srpske, koja je sa Turističkom organizacijom Grada Soluna potpisala memorandum o saradnji, te turističke organizacije Trebinja, Foče, Višegrada, kao i Olimpijski centar `Jahorina` i Hercegovačka kuća", rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da je po prvi put ove godine na 84. Međunarodnom sajmu preduzetništva i inovacija u Solunu, na kojem je bilo više od 1.500 izlagača, predstavljena i Srpska, odnosno Univerzitet u Banjaluci, kao i studijski programi koje Univerzitet nudi, a najviše interesovanja posjetioci su pokazali za studije na engleskom jeziku.

Da bi bio očuvan dio srpske istorije, Predstavništvo Srpske ove godine je dalo podršku za snimanje dokumentarnog filma "Čuvar časti i ponosa-Đorđe Mihajlović", u čast čuvara srpskog groblja na Zejtinliku u Solunu.

Jovanovićeva kaže da će promocija ovog dokumentarnog filma biti organizovana u Republici Srpskoj i Srbiji, ali i širom Grčke.

"U oblasti prosvete i kulture ove godine smo po prvi put organizovali manifestaciju Dani kultyre Republike Srpske u Solunu, u okviru kojeg je održan veliki broj manifestacija i sastanaka, prilikom kojih je na visokom nivou predstavljena Republika Srpska", rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da se Dječije pozorište Republike Srpske vrlo uspješno predstavilo predstavom "Odisej - san o povratku", kojoj je prisustvovalo 300 učenika osnovnih škola iz Soluna.

Jovanovićeva je ocijenila veoma značajnim i učešće Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske na 16. Međunarodnom sajma knjiga na kojem su predstavljena izdanja iz Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je Predstavništvo i ove godine pomoglo pri organizovanja Foruma dijaspore, koji je održan u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a na kojem su prisustvovali i ugledni predstavnici dijaspore iz Grčke.

Osim toga, kaže Jovanovićeva, neizostavan je bio i doprinos razvoju sporta.

Ona navodi da je Predstavništvo prepoznalo značaj priprema za svjetsko prvenstvo Tekvondo kluba "Srpski soko" iz Zvornika, koji postiže sve bolje rezultate.

"Ovaj sportski kolektiv je zajedno sa grčkom reprezentacijom, koja je aktuelni evropski prvak u ovom sportu, imao pripreme za Svetsko prvenstvo koje je održano ove godine u Bugarskoj i na kojem su Jovana Krstić i Dario Kostić iz `Srpskog sokola` osvojili bronzane medalje", rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da su pripreme u Solunu, koje su trajale 10 dana i koje je vodio trener grčke reprezentacije Nikos Leusis, svjetski i evropski tekvondo prvak, značajno doprinijele jačanju srpsko-grčkog prijateljstva.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)