ATV

Ministar pravde Republike Srpske

Kasipović: Srpska ima okvir za novi zakon o VSTS

 • 22.01.2020. 08:06

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović potvrdio je juče za Glas Srpske da je resor koji predvodi ispunio zahtjev Vlade Srpske u vezi sa analizom prenosa nadležnosti, pregledao niz zakona, propisa i odluka iz prethodnih godina, dodavši da će Srpska učestvovati u pisanju novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Vlada Republike Srpske je krajem prošle godine, a nakon posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj je nakon žustre poslaničke rasprave većinom glasova podržana Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, zadužila ministarstva da analiziraju efekte prenosa nadležnosti sa entiteta na BiH, uključujući i one putem međuentitetskih sporazuma.

Jedna od institucija koja je nastala sporazumom između entiteta je i VSTS, a Kasipović je rekao da je Ministarstvo pravde utvrdilo svoje obaveze iz Informacije o kojoj je raspravljao parlament Srpske.

"Analizirali smo propise, zakone i odluke te pripremili Informaciju za Vladu Republike Srpske. Na osnovu te analize i stava Vlade biće utvrđene aktivnosti za naredni period i djelovanje Ministarstva pravde", rekao je Kasipović.

Važno je istaći, kako je dodao, da je zaključkom Vlade Republike Srpske resor za evropske integracije i međunarodnu saradnju zadužen da na osnovu informacija od ministarstava sačini cjelovitu Informaciju o prenosu nadležnosti, a posebno u odnosu na različite sporazume, pa i one koje se tiču formiranja Oružanih snaga BiH odnosno donošenje zakona o odbrani, o indirektnom oporezivanju BiH, o VSTS BiH te ostalih zakona kojima su na bilo koji način oduzete nadležnosti Republike Srpske

"Imali smo priliku da razgovaramo sa skupštinskim Odborom za ustavna pitanja te analiziramo pristup Ministarstva u pogledu rada i donošenja Zakona o VSTS-u BiH. Pridržavaćemo se ustavnih određenja o ovim pitanjima. Jasne su nam i prihvatljive odrednice koje je utvrdio Odbor. Na taj način ćemo raditi, potvrđujući to i u Vladi Republike Srpske, da učestvujemo u radnoj grupu koja bi trebalo da radi na izradi Zakona o VSTS-u BiH, vodeći računa o ustavnom položaju, zastupljenosti Srpske i bitnim pitanjima kao što su način izbora sudija i tužilaca. To je ono što će predstavljati temelj našeg opredjeljenja", rekao je Kasipović i dodao da se u zaključcima Vlade Srpske pominje i niz drugih pitanja o kojima će predočiti mišljenja.

O brojnim prenesenim nadležnosti sa republičkog na zajednički nivo, do čega je mahom došlo na osnovu odluka visokih predstavnika, intenzivnije priča posljednjih godina, a konkretniji potez vlasti u Republici Srpskoj su povukle krajem prošle godine kada se o tome raspravljalo na posebnoj sjednici Narodne skupštine. Tada je usvojeno 20 zaključaka.

Poruka

Dan nakon posebne sjednice, na kojoj se raspravljalo o transformaciji dejtonske strukture BiH, iz Republike Srpske su poručili da zaključci koji su usvojeni ne idu na štetu nikome u BiH. Ocijenjeno je da otvaraju prostor za razgovor strana kako bi se zaštitio Dejton, Ustav BiH i prava svih naroda.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program