ATV otkriva

Ko šta traži u budžetu za narednu godinu?

  • 31.10.2018. 19:11

Svoj dio kolača, tokom konsultacija o budžetu za narednu godinu, tražiće borci i penzioneri. Spisak zahtjeva je manje-više spreman, a sve ostalo će, poručuju, rješavati u hodu.

Vlada bi ovih dana trebalo da usvoji nacrt budžeta, nakon čega slijede pregovori. Boračka organizacija, koja je prošle godine tražila mjesečnja primanja za sve demobilisane borce, ovaj put ima druge prioritete. Tražiće uvećanje granta za rad organizacije i to za trećinu, u suprotnom, tvrde, BORS ne može da funkcioniše. Izračunali su da bi za to iz budžeta trebalo odvojiti oko 100 hiljada maraka.

"Mi ćemo ovaj put morati insistirati da grant za rad organizacije bude veći i to bar za trećinu, jer dolazimo u vrlo tešku situaciju, da čak sa dosadašnjim iznosom dovodimo u pitanje rad organizacije", istakao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Što se povećanja mjesečnih naknada tiče, borci traže da ona prate uvećenje primanja ostalih kategorija. Dolazak i pregovore oko budžeta Vladi su najavili i u udruženju penzionera. 

Osim novca od uplate doprinosa, i oni traže dodatna sredstva u budžetu, i to oko 350 miliona maraka. Time bi se, kaže predsjednik udruženja, Rade Rakulj, ostvarila prava svim onima koji po različitim osnovama polažu pravo na penziju.

"Mi imamo u penzijskom sistemu 107 hiljada ljudi koji su ostvarili pravo na penziju i po osnovu učešća u ratu, odnosno posljedica rata, kao posljedice rata", istakao je Rakulj. 

Ministar rada i boračko invalidske zaštite, Milenko Savanović, danas nam je poručio da uveliko odrađuju svoj dio posla u kreiranju najvažnijeg dokumenta u godini i da će, ove godine, zbog različitih potreba, promjena biti. Promjene u brojkama traže i u sindikatu, a zahtjeve su usaglasili na današnjjoj sjednici predsjedništva. Podsjećaju da im je priporitet povećanje plata u svim sektorima i uvećanje najniže plate.

"Sada imamo 440 najnižu platu i u ovoj godini dva puta smo povećali iznos najniže plate. Naš zahtjev će biti 500 maraka. Da li ćemo mi to u dva koraka uspjeti isprgovarati, u dva puta jednostavnije rčeno, ili ćemo doći ili nećemo uopšte, zavisi od poslodavaca, ali Vladina je obaveza da može da donese odluku", istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Poslodavci kažu da će spisak svojih prijedloga u Vladu uputiti u narednih deset dana, a sindikalci im poručuju da budu spremni na razgovor o uvećanju cijene rada. Fiskalni savjet o budžetu je razgovarao prošle sedmice i utvrdio ukupnu svotu od oko 3,2 milijarde maraka, što je 196,8 miliona manje u odnosu na rebalans budžeta za 2018. Očekuju rast prihoda za 21,4 miliona. Planirana su i povećanja u oblasti ličnih primanja za 30,6 miliona, i to zbog plata u prosvjeti, koje će od januara sljedeće godine biti osam odsto veće. 

U radnoj verziji stoji da će u oblasti penzionog osiguranja, biti obezbijeđeno dodatnih 40 miliona, te 17,6 miliona maraka više za Fond dječije zaštite. 

Kada su rashodi u pitanju, ministar finansija, Zoran Tegeltija je rekao da će se za otplatu duga izdvojiti 264 miliona maraka manje nego ove godine.
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм