Hrvatska

Na putu prema Jadovnu uhapšen Dane Lukajić iz Banjaluke

  • 30.06.2018. 19:04

Sedamdeset sedmu godišnjicu Dana sjećanja na stradanje Srba i Jevreja u logoru Jadovno obilježilo je hapšenje Dane Lukajića, člana udruženja “Jadovno 1941”, i to nakon što je prešao hrvatsku granicu. Lukajića je policija izvela iz autobusa u Ličkom Petrovom selu, a nakon kraćeg ispitivanja su ga i priveli. Iz udruženja “Jadovno 1941” poručuju da su prijavili sve putnike iz RS i iz Srbije, i da ne znaju razlog hapšenja.

"Nemam tačnih informacija o čemu se radi. Znam samo da se radi o čestitom i poštenom čovjeku, članu našeg Udruženja, Danetu Lukajiću, koji je ovdje danas trebalo da bude devetu godinu zaredom," rekao je Dušan Bastašić, predsjednik udruženja “Jadnovno 1941”.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina poručuju da je potez hrvatske policije skandalozan, posebno zato što je povučen tačno na godišnjicu obilježavanja velikog stradanja Srba.

"To je jedan katastrofalan odnos, to je odnos koji nikako ne može da doprinese pomirenju, suživotu, jednom regionalnom pomirenju. Časne Srbe, koji idu na obilježavanje, koji pređu granicu, izvlače ih i na jedan brutalan način ih ponižavaju, hapse ih, optužujući ih za nekakve navodne ratne zločine," kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Za sada nema zvanične potvrde da se Lukajić nalazi na spisku osumnjičenih za ratne zločine, jer nadležni iz Policijske uprave u Zagrebu nisu odgovarali na pozive. Mladena Ivanića, srpskog člana predsjedništva BiH, vijest o hapšenju zatekla je na ceremoniji obilježavanja u Jadovnu. Ivanić poručuje da je ambasada već angažovana, i da će uskoro imati više informacija. Jadovno je, kaže Ivanić, simbol velikog stradanja naroda i mora mu se dati mnogo veći značaj.

"Mi kao narod moramo ovom mjestu dati mnogo veći značaj, jer on to zaslužuje. Ima mnogo mjesta koja su već zaboravljena. Niko više ne ide u Jastrebarsko, gdje su ubijani žene i djeca, Stara Gradiška je skoro zaboravljena, ništa se tamo više ne dešava. Takvih je mjesta isuviše mnogo," kaže Ivanić.

Jadovno će dobiti status kakav zaslužuje, poručuje izaslanik predsjednika Republike, Miladin Dragičević. Kaže da je šteta da obilježavanje tako važnog događaja na svojim leđima iznese nevladino udruženje.

"Mi ćemo sa predložiti, kad dođemo u Banjaluku, da se da poseban tretman i status u obilježavanju stradalnika u ovim jamama pod Velebitom i u Pagu. Bilo je to prije dvije godine, ono je proglašeno od regionalnog značaja. Međutim, ne znači to ništa, jer ako se prevede u status u obilježavanju značajnih datuma i od republičkog interesa, onda će spasti teret, i troškovi i organizacija," rekao je Dragičević.

Logor Jadovno bio je prvi od 26 koncentracionih logora NDH. Više od 40 hiljada, uglavnom Srba i Jevreja, ubijeno je na svrep način u Drugom svjetskom ratu, u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, za samo 132 dana.  

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)