Višković u Štutgartu

Najvažnije je njegovanje kulture, vjere i tradicije 

  • 30.06.2019. 19:24

Njegovanje kulture, vjere i tradicije najvažnije je za očuvanje odnosa Republike Srpske i Srba u dijaspori, poručeno je sa sastanka premijera Republike Srpske i predstavnika Srba. Mladi naraštaji koji odrastaju daleko od matice moraju da znaju ko su im bili preci i da to prenose na svoje nasljednike, kaže premijer Radovan Višković.

Saradnja, poručuje, ide u dobrom smjeru, ali ono što nekad zna biti kamen spoticanja jeste birokratija. Zato premijer obećava da bi u okviru Vlade dijaspora mogla da dobije sekreterijat, koji bi se bavio tim pitanjima, jer za ministarvo dijaspore nema mjesta u okviru resora.

„Vi znate da oni već duže vrijeme traže da ima ministartsvo za dijasporu, kako bi imali neku adresu na koju se mogu obratiti. Ja sam im prenio što se tiče Republike Srpske da smo Ustavom ograničeni na 16 ministarstva, ali sam obećao da možemo u sklopu Sekretarijata Vlade za dijasporu možemo napraviti kancelariju, da pomognemo na neki način, da se obrate, traže, pitaju,“ rekao je Višković.

Zadovoljni su i učesnici sasatanka. Adresa na koju bi se mogli obratiti kada im nešto zatreba značila bi im mnogo posebno kada žele da organizuju donacije i razne vrste pomoći narodu u Republici Srpskoj. Tvrde da tradiciji njeguju koliko god to mogu. Književne večeri, koncerti, dopunska nastava na srpskom jeziku, časovi vjeronauke, samo su neki od događaja kojima se trude da i najmlađima usade u svijest ko su i odake potiču. Kažu, današnji sastanak je bio bratski.

"Mi smo ovdje dobro organizovani, ali uvijek postoji pitanje kontakta i kako to na najbolji, najbrži, način da  realizujemo," rekao je Saša Jovanović, predsjednik Srpskog kulturnog centra.  

A da bi sve to bilo lakše realizovano, brine Predstavništvo Republike Srpske u Štrutgartu. Prvi čovjek predstavništva zadovoljan je što ovu saradnju mogu da olakšaju i organizuju sastanke.

"Srpske organizacije, asocijacije, naša crkva, dugi niz godina izuzetno dobro sarđuje sa predstavništvom, samim tim i sa Republikom Srpskom. Mi na neki način koordinšemo, za sve što im je neophodno, da im pribavimo,“ kaže Mićo Ćetković.

Na sastanku je bilo riječi i o izborima. To je jedan od boljih primjera funcionisanja Srpske i dijaspore, s obzirom na to da sve protekne u najboljem redu i sa velikim odzivom.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.