Borba za ime

Nepoznato pod kojim nazivom će Prva SDS na izbore

  • 06.06.2018. 19:20

Prva SDS na izbore neće moći pod tim nazivom, poručuju iz SDS-a. Poslali su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za promjenu naziva Prve SDS. Lidera najveće opoziocione stranke brine da bi birači mogli, umjesto njihove, označiti drugu stranku sličnog imena. CIK je prihvatio zahtjev, ali nije Radomir Lukić, predsjednik Prve SDS. Zato će o tome morati da odluči apelaciono odjeljenje Suda BiH.

"Ako vam je standard najneobrazovaniji birač za njega bi trebala da bude slikovnica, je li tako? A prosječno pažljiv birač čita glasački listić i uviđa razliku između naziva SDS-Spska demokratska stranka, kako je ova stranka pijavila naziv za učešće na izborima, od Prva Srpska demokratska stranka-Prva SDS. Dakle svakom biraču koji je iole upućeniji razlika će da bude sasvim jasna," kaže Radomir Lukić, predsjednik Prve SDS. 

Tako ne misli potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak. Tvrdi da se birači itekako mogu zbuniti kad je riječ o sličnim nazivima stranaka. Smatraju da je CIK ispravno odlučio i u skladu sa izbornim zakonom BiH. 

"Nije to slučajno zakonska materija i nije slučajno tretirano zakonom. Jer ime i prezime, pogotovo znak.. Vrlo je teško biračima koji nisu potpuno politički upućeni da naprave razliku, a veći dio glasača nije politički potpuno upućen," kaže Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

Prednost ima stranka koja je prva osnovana, poručuje Glamočak. Od Prve SDS koja je osnovana prošle godine, nije traženo da promijeni naziv pod kojim je registrovana, nego samo da ga modifikuje zbog izbora. U slučaju da apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdi odluku CIK-a, iz Prve SDS kažu da već imaju spremna tri naziva koja će predočiti CIK-u. Pod kojim će imenom na izbore, znaće se već sutra, kad stigne konačna odluka.
 

Тагови: