ATV

Dan Republike Srpske

Obilježavanje počinje 27. decembra, centralni događaji 9. januara

 • 16.12.2019. 10:09

Dan Republike Srpske biće obilježen u četvrtak, 9. januara 2020. godine, svečanim defileom i akademijom, a ne, kako su to pojedini mediji objavili, u petak, 27. decembra.

Centralni događaji, kao i svake godine, svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci biće održani u četvrtak, 9. januara.

Istog dana biće dodijeljena i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova počeće svečani defile na Trgu Krajine.

Svečana akademija povodom Dana Republike biće održana 9. januara naredne godine u dvorani "Borik" sa početkom u 14.00 časova.

U srijedu, 8. januara predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju "Sveti Pantelija", na Trgu palih boraca NOR-a ispred hotela "Bosna", te na Spomen kosturnici i grobnici dvanaest banjalučkih beba na Gradskom groblju.

Delegacija kabineta predsjednika Republike položiće cvijeće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, dok će delegacija Republike Srpske položiti vijenac i na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Jelića u Modriči.

Obilježavanje Dana Republike počeće tradicionalnim prijemima kod predsjednika Srpske Željke Cvijanović 27. decembar za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske i delegaciju Vlade i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Prijemi su predviđeni i za delegaciju Ustavnog suda Republike Srpske, pravosudnih organa Srpske, MUP-a Republike Srpske i delegacije Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, delegacije boračkih organizacija Srpske, penzionisanih generala, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, starješina Vojske Republike Srpske i predstavnika vjerskih zajednica u Srpskoj.

U subotu, 28. decembra predviđeni su prijemi za sportiste, studenate i nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnike izdavača iz Republike Srpske, delegacije privrednika, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i predstavnike medija.

Dan Republike, 9. januar, biće svečano i na primjeren način obilježen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a 10. januara predviđeno je obilježavanje ovog značajnog datuma u Brčko Distriktu, te Istočnom Sarajevu koncertom Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм