Stari Brod

Osveštan spomen muzej, održan pomen za šest hiljada ubijenih Srba

  • 07.09.2019. 19:40

Svjedocima masovnog pokolja u Starom brodu ne blijede sjećanja ni nakon 77 godina. 

Oni koji su preživjeli masovni pokolj srpskog stanovništva, oko 6000 civila, svjedoče o strahotama iz 1942. godine. Narod je na sve način pokušavao da se sačuva živu glavu. Skakalo se u Drinu bez razmišljanja. 

"Djevojke rasplele kose, pa kako su u Drinu skočile, one suknje se raširile, bijele, crne suknje, sve to niz Drinu ide", kaže Milorad Ćebić.

"Ja sam pao među one poklane, dok su oni završili, nisu se ni vratili i kad su ove pokupili na Stari brod i ja sam s njima krenuo", naveo je Risto Borovčanin.

"Dolaze Nijemci s one strane, dobro sam zapamtio, kažu dajte muških da spasavamo i tom su nas Nijemci vratili i rekli nema više pokolja", rekao je Rajo Samadžić.

Prema istorijskim podacima, zgroženi ovim stradanjem srpskog civilnog stanovništva, Nijemci su prekinuli stravični pokolj i dozvolili ljudima da pređu u Srbiju ili da se vrate svojim domovima. Polovina onih koji su se vratili, stradala je u narednom periodu. Više od šest hiljada imena je upisano u novoizgrađeni, i danas osvećeni, spomen muzej. Djevojke, majke, roditelji što su skakali sa djecom u Drinu da bi se spasili od ustaškog noža trebalo bi da budu kanonizovani.

"Oni će biti pribrani svetim mučenicima naše crkve. Oni to i jesu, ali postoji procedura kroz koju se mora proći", riječi su Mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. 

Vlada RS od danas se obavezala da će Srpska brinuti o održavanju spomen muzeja, a u školske ekskurzije biće uvršćena posjeta tom zdanju. 

Drina nikada nije, i neće, biti granica srpskom narodu, poručila je predsjednica Republike.

"Mnogi odgovori leže u ovoj rijeci Drini, za mnoge događaje što su se dešavali tada, ali i nakon onog rata koji smo imali 90-tih godina. Svaki put kad je Drina razdvajala bilo je teških stradanja, svaki put kada je spajala osjećali smo se zaštićeno", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik RS.

"Da ovo zdanje bude otvoreno 365 dana, da svi koji žele ovdje da dođu da dobiju informacije šta se na ovim prostorima izdešavalo", poruka je Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS.

Dva zločina učinjena su srpskom stanovništvu, onda kada su mučki ubijani, a kasnije kada se taj zločin nad zločinima vješto skrivao, poručio je, u Starom Brodu, srpski član Predsjedništva BiH.

"Ne smijemo zaboraviti da duša i pamet i svijest ne dozvoljavaju zaborav, zato i nije bilo moguće zaboraviti bez obzira na zabranu. Neka živi srpski narod gdje kog se nalazio i neka žive njene dvije države Srpska i Srbija", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Izgradnja spomen muzeja završena je u rekordnom vremenu. Miodrag Davidović i Spasoja Albijanić koji su donirali sredstva za trajni sjećanje na srpske stradalnike.

"Stari brod, Miloševići više su od stratišta oni su postali kosovski ep o tragici srpskoga naroda", kaže 
Spasoje Albijanić, ktitor.

Mladi arhitekta Novica Motika danas je dobio pohvale za idejno rješenje spomen muzeja. Svi koji su zaslužni za njegovu izgradnju dobili su odlikovanje od predsjednice RS.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.