ATV

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske

Pašalić: Klimatske promjene stvaraju ozbiljne probleme

 • 04.01.2020. 10:39

Razvoju poljoprivrede u Republici Srpskoj ozbiljne probleme stvaraju sve esktremnije vremenske nepogode zbog čega se izdvajaju velika sredstva za izgradnju sistema za navodnjavanje, podstiče postavljanje protivgradnih mreža i jača "Protivgradna preventiva", izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je za "Glas Srpske" rekao da su klimatske promjene posljednjih godina nanijele najviše štete poljoprivrednoj proizvodnji i da će agroekološki uslovi biti najveći izazov s kojim će se domaći proizvođači suočavati u narednom periodu.

On je istakao da je želja da agrarni budžet, koji ove godine iznosi 75 miliona KM, svake godine raste, da se taj novac rasporedi na najbolji mogući način, a cilj je da što više ide na kapitalne investicije.

Kada je riječ o podsticajima, Pašalić je najavio da bi u martu trebalo da počne isplata za 2020. godinu, a da je plan da preostali dio novca za 2019. bude isplaćen do februara.

Pašalić je najavio posebne mjere za proizvođače iz područja u kojima su otežani uslovi za ravoj poljoprivrede, poput Hercegovine ili mjesta na nadmorskoj visini iznad 600 metara, kao i obnovu poljoprivredne mehanizacije u narednim godinama.

On je istakao da se mora način da se pomogne onima koji se bave poljoprivredom da budu konkurentni proizvođačima u regionu, što se postiže ulaganjem u nove tehnologije.

 • 20:05 Bingo

  Bingo

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program