Banjalučki advokat

Petković: Knjiženje zemljišta Srpske na BiH značilo bi reviziju Dejtona

  • 11.02.2020. 15:59

Banjalučki advokat Milan Petković ocijenio je da je Ustavni sud BiH, proglašavanjem člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske neustavnim, ušao u sferu entitetskih nadležnosti, te naglasio da bi eventualno knjiženje zemljišta Srpske na BiH značilo reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i umanjenje kapaciteta Srpske.

Petković je rekao da je Ustavom Srpske propisano da Republika štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose.

"Ukoliko bi se na ovaj način (poljoprivredno) zemljište, odnosno teritorija Srpske, knjižila na BiH, to bi značilo reviziju Dejtonskog sporazuma i umanjenje kapaciteta Srpske - rekao je Petković, koji je i potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

On je rekao da bi mogući naredni korak institucija Srpske na ovom planu mogao da bude izmjena osporenog člana, ali da se suštinski ništa neće promijeniti.

"Ovdje BiH posredstvom Ustavnog suda BiH želi da otima zemljište, kao što se to u posljednje vrijeme pokušava određenim zakonima u Crnoj Gori", pojasnio je Petković.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud utvrdio je da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske ranije je saopšteno da je Ustavni sud BiH iz čisto političkih razloga proglasio neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske, a poručili su i da, prema Ustavu, BiH nema svoju imovinu, već ona pripada entitetima.

"Imovina pripada entitetima, osim ako su se u određenom slučaju o tome usaglasili entiteti", rekli su tada u resornom ministarstvu.

Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.