Reakcije na izmjene zakona

Plate su povećane, što nije na štetu radnika

  • 05.07.2018. 19:39

Izmjene zakona kojima će se regulisati povećanje plata u Srpskoj juče su usvojene bez rasprave, a danas stižu reagovanja. Opozicioni poslanici juče su napustili skupštinsku salu, ali su glasni danas. Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Milan Švraka poručuje da su u pitanju kozmetičke izmjene koje neće mnogo promjeniti trenutnu situaciju i da je sve samo još jedna rupa u budžetu. 

"Naravno da se puno više očekivalo od novog zakona, međutim ovdje imamo priliku da vidimo da se ništa bitno nije promjenilo, i da ono što je navedeno kao obrazloženje u izmjenama zakona o platama zdravstvenih radnika, da će to doprineti manjem stresu, da će doprineti manjem odlasku ljudi odavde, a sigurno neće jer riječ je o povećanjima od nekih 30 maraka kad se sve skupi," rekao je Švraka.

Plate su povećane i morate prihvatiti činjenično stanje, odgovaraju iz vladajuće koalicije. Predsjednik Srpske Milorad Dodik podsjeća da su povećanje plata najavili još prošle godine i da odluka o tome nije iznenadna.

"Ja pozivam sve njihove eksperte da dođu, svi zajedno da razgovaramo na temu rasta ekonomije, realnosti i svega ostalog, pa da vidimo na kraju krajeva, i Ivanića, sa svima sam spreman da razgovaram. Nemoguće je da je lažna priča o povećanju domaćeg proizvoda," kaže Dodik.

"PDP i bilo ko, ko se bavi tom temom zaista bi trebalo na drugačiji način ovo da analizira i da kaže: Čestitamo Vladi. Mogli su da kažu želimo veće plate, to bih razumeo, ali da kažu da je ovo mjera koju nije trebalo provesti i da to ide na štetu radnika, to je strašno, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

On podsjeća da su se o povećanju plata usaglasili i sa socijalnim partnerima. 

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske sinoć je, za ATV rekla da je povećanje simbolično, ali je prvi korak koji treba da otvori vrata ozbiljnom povećanju plata. Ipak, po običaju, ne vjeruje poslodavcima.

"Najniža plata za 40-časovnu radnu sedmicu, za najjednostavniji posao u posebnim situacijama, plata radniku, ali jedan dio poslodavaca u tu platu obračunava i prekovremeni rad i rad za vrijeme praznika i minuli rad,to nije po zakonu to ne smiju raditi," rekla je Mišićeva.

"Meni samo nije jasno zašto su poslodavci uvijek prvi koji su nametnuti kao da nešto zloupotrebljavaju. Mi smo kao poslodavci tražili ove mjere, nismo ih tražili za sebe nego smo tražili da bi se došlo do povećanja radnika odnosno plata za radnike, jer je danas problem radne snage broj jedan u Republici Srpskoj," rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Priznaje Trivić da može biti i onih koji će to zloupotrijebiti, ali, kaže na nadležnim organima je da sve kontrolišu i sankcionišu. Ministar finansija Zoran Tegeltija juče je najavio otvaranje telefonske linije putem koje će zaposleni moći da prijave zloupotrebe.
 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)