Počela distribucija medicinske opreme iz Srbije

  • 03.04.2020. 18:44

Republika Srpska je zahvalna Srbiji na podršci u medicinskoj opremi i sredstvima u trenutku kada se i Srbija suočava sa epidemijom. Očekujem da je ovo prvi kontigent i da će Srbija podržati Srpsku i u narednom periodu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sa opremom koju je Srpska naručila iz Kine i koja će stići u sljedećim danima imamo sve što nam je potrebno, poručuje Dodik. U ovom trenutku stiže još deset hiljada testova, iz Kine su transportovani do Praga i idu prema Banjualuci. 

Poslije testova iz Kine  stižu i respiratori.

"Znam da je u Kini utovareno 30 respiratora koje smo ranije platili i koji će stići na neku destinaciju u Evropi i odatle opet moramo da obezbjedimo prevoz do Banjaluke i tu je oko dva miliona maski, tu je oko 50 hiljada zaštitinih odijela. To sve činimo da budemo sigurni i rekao sam vam već ranije4 da sve ono što bude potrebno postoji ovdje i ništa ne fali od svega", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. 

Medicinska oprema upućena je tamo gdje je najpotrebnija u ovom trenutku. Sve što je stiglo vrlo je bitno i biće raspoređeno ravnomjerno na sve zdravstvene ustanove u deset opština u Republici Srpskoj, kaže direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić. 

"Zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske mi u ovom trenutku nemamo da nam fale ni zaštitina odjela ni ni testovi, normalno funkcionišemo, snabdijeveni smo, ni njedan pacijent ugrožen u ovom trenutku nije bez respiratora", kaže Đajić.

Osim u Banjaluku, medicinska oprema iz Srbije danas je stigla  u bolnice u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Prijedoru i Gradišci i  Doboju. Bolnici "Sveti apostol Luka" Doboj je uručen jedan prenosni respirator, 5.000 rukavica, 3.000 zaštitnih maski, 200 zaštitnih odijela i 20 zaštitnih naočala. Pošiljka će u ovom periodu znatno olakšati rad te zdravstvene ustanove koja u narednonm periodu očekuje pomoć grada Doboja koji se uključio u nabavku medicinske o9preme. 

"Koristim priliku da se zahvalim Vladi Srbije i Aleksandru Vučiću, respirator nam je od neprocjenjive važnosti. Donacija jednog respiratora u ovoj situaciji znači nam puno", kaže Simona Zakula, anesteziolog u bolnici "Sveti apostol Luka", Doboj.

"Nastavljamo dalje, a to je još sedam koji je naručila bolnica i grad još 20 to bi bio ukupan broj 33, ja se nadam da oni neće biti potrebni", kaže gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić.

Činjenica je je Vlada Srbije donijela odluklu da dio bitnih komponenti za liječenje izdvoje za Republiku Srpsku je nešto što posebno cijeni, poručujuiz bolnice dr Mladen Stojanović u Prijedoru u koju je stigtla oprema i jedan respirator. 

"Mi sa ovim respiratorom imam četiri respiratora tako da je značajno pojačana sigurnost za naše sugradjane ukoliko bude potrebno da se prijmeni ovaj vid liječenja", kaže Mladen Sovilj, v.d. direktora bolnice "DR Mladen Stojanović" Prijedor.

Kamion sa medicinskom opremom i respotarima stigao je i do bolnice koja i nosi ime Srbija u Istočnom Sarajevu. Dva respiratora stigla su u Bijeljinu, kako je i obećano. 

"Mi svakodnevnom aktivnošću Vlade mi dobijamo tu moralnu i finansijsku podršku i vjerujte ta podrška je jedan snažan vjetar u leđa zdravstvenim radnicima koji će svojom profesionalnošću nastojati pružiti što bolju zaštiti građanima Semberije", kaže Milica Lovrić, vršilac dužnosti direktora JU Opšta Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina.

"Radi se o značajnim količinama zaštitne opreme koje je dobila naša ustanova i koja nam garantuje bezbjednost radnika za nesmetano obavljanje posla u situaciji kad imamo pacijente zaražene virusom kovidom", kaže Nebojša Šešlija, v.d. direktora bolnice "Srbija" Istočo Sarajevo.

Dio opreme iz Srbije predviđen je za distrikt Brčko. Isti paketi će u Trebinje, Foču i Nevesinje biti isporučeni u ponedeljak. Naredni kontigent opreme  biće usmjeren i na druge bolnice u Srpskoj.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.