Perduvovo groblje u Banjaluci

Položeni vijenci kod spomenika ubijenim Krajišnicima

  • 05.08.2018. 11:08

Kod spomenika stradalim Krajišnicima na Perduvovom groblju u Banjaluci danas su položeni vijenci za 2.000 poginulih i nestalih Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Vijence su položili predstavnici "Veritasa" u ime nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinsko rata i članovi porodica stradalih Srba. 

Obilježavanje dana sjećanja na zločinačku akciju "Oluja", koja se dogodila prije 23 godine, u Republici Srpskoj organizuje Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas". 

Član Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" za Republiku Srpsku Slobodan Perić rekao je da je o onome šta se desilo u Krajini uglavnom ispričano, ali da je najveća tragedija što za te zločine niko nikad nije odgovarao. 

Perić je naglasio da se od početka rata do danas živi u laži, a da je poslije rata laž nametnuta kao istina. 

"Za zločine nad Srbima niko ne odgovara, ne samo u Hrvatskoj nego na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Perić novinarima u Banjaluci. 

Perić je dodao da je, kada je riječ o zločinima nad Srbima, kaznena politika ista, kao da ih nije bilo, dok je drugačija situacija kada kada su u pitanju pripadnici drugih naroda. 

On je podsjetio da za gađanje kolone u Bravskom i Svodni niko nije odgovarao, te je istakao da je nezvanično čuo da je BiH taj predmet ustupila Hrvatskoj, što "znači da za to nikada niko neće odgovarati". 

Perić smatra da je neprocesuiranje zločina nad Srbima zločin prema srpskom narodu. 

On je istakao je da je i danas, poslije 23 godina, prisutna želja za povratkom, ali da masovnog povratka nema, jer to Hrvatska svim silama sprečava i ne dozvoljava. 

"Niti je sa nama istorija počela niti će završiti, ako ništa moguće su ekonomske migracije i drugačija politička dešavanja. Gledajući globalno šta se dešava pretpostavljam da za 50 godina ni Hrvata neće biti u Hrvatskoj", rekao je Perić. 

U okviru obilježavanja 23 godine od "Oluje" u 11.00 časova biće služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja, a u 12.00 časova je predviđena tribina pod nazivom "Dani tuge i sjećanja". 

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali. 

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.  
 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.