O Izvještaju Komisije za Srebrenicu

Posebna sjednica Narodne skupštine 14. avgusta

  • 23.07.2018. 13:24

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10.do 19.jula 1995.godine biće održana 14.avgusta u 10 časova,odlučeno je danas na Kolegijumu Narodne skupštine.

Posebna sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika koji će se obratiti na sjednici uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta, javlja reporter ATV-a.

Kolegijum je utvrdio Prijedlog dnevnog reda 29. posebne sjednice:

1. Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Kolegijum je odlučio da na 29. posebnu sjednicu pozove bivšeg premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića i člana Komisije Vlade Republike Srpske za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, koji bi takođe trebalo da se obrate poslanicima kao direktni akteri događanja. 
 

Opozicija je tražila da se prvo izjasni Vlada o ovom pitanju pa da se tek nakon toga zakazuje datum. Iz opozicije pojašnjavaju da ne bježe od ove teme, ali su tražili da se svi materijali dostave poslanicima i da se tadašnji akteri pojave na sjednici.

Šef poslaničkog Kluba koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Admir Čavka bio je protiv zakazivanja ove sjednice.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je pitanje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine isključivo u nadležnosti Vlade Republike Srpske, koja je formirala Komisiju i usvojila Izvještaj.

Povod za održavanje sjednice je obraćanje Udruženja "Majke Srebrenice" njemačkom pravosuđu, kojem je predat spisak o 22.000 ljudi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

On je tada napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

"U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700", rekao je Dodik.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм