Srđan Perišić

Posjeta Cvijanovićeve Americi dobrodošla za Srpsku

  • 30.07.2018. 12:07

Univerzitetski profesor Srđan Perišić ocjenjuje da su posjeta premijera Republike Srpske Željke Cvijanović SAD i susret sa Stivom Benonom, bivšim strategom američkog predsjednika Donalda Trampa, i te kako dobrodošli za poziciju Srpske i njenu borbu za očuvanje nacionalnog i državnog suvereniteta dobijenog Dejtonom i izborenog u ratu.

Perišić ističe da se posjeta Cvijanovićeve SAD i njen susret sa Benonom, koji je najzaslužniji za Trampovu pobjedu na predsjedničkim izborima u toj zemlji, moraju posmatrati u opštem kontekstu međunarodnih odnosa i položaja Republike Srpske. 

On je naveo da se u međunarodnoj politici danas vodi borba na teorijskom i praktičnom nivou između liberala, globalista i, s druge strane, realista. 

"Realisti ili suverenisti, kojima pripada i Stiv Benon kao jedan od vodećih realista u svijetu, zalažu se za primat nacionalne države u međunarodnim odnosima, za primat nacionalnog suvereniteta", objasnio je Perišić, koji je profesor međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. 

On je naglasio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin najpoznatiji državnik u svijetu koji je realista, koji se zalaže za primat nacije, nacionalne države u međunarodnoj politici. 

"Naspram njih su globalisti ili liberali koji se zalažu za forme organizovanja u svijetu, kao što su NATO, EU, koji su protiv nacionalne države i nacionalnog suvereniteta", objasnio je Perišić. 

Prema njegovim riječima, u takvom kontekstu međunarodne politike i međunarodnih odnosa gdje se vodi grčevita borba između ove dve linije treba posmatrati Republiku Srpsku. 

"Osnovni zadatak Republike Srpske jeste da sačuva svoj identitet, nacionalni suverenitet, državnost. Potpuno je prirodno da se premijer Republike Srpske sastaje sa onima koji su na međunarodnom planu realisti, koji se zalažu za očuvanje nacionalnog suvereniteta. Upravo sa njima Srpska može da nađe zajednički jezik i zajednički nastupa i na evropskoj i na međunarodnoj sceni u odbrani sopstvenog identiteta i sopstvenog položaja, sopstvene državnosti", naglasio je Perišić. 

On je dodao da u tom kontekstu treba posmatrati susret Cvijanovićeve i Benona, za kojeg ističe da je i dalje blizak američkoj administraciji i predsjedničkom kabinetu, iako je morao da napusti poziciju glavnog Trampovog stratega zbog pritiska američkog liberalnog establišmenta. 

Perišić je naveo da Benon i dalje ima svoje kontakte u administraciji, a jedan od njih je i savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika DŽon Bolton. 

Prema njegovim riječima, sve ovo govori koliko je pogrešna pozicija opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, a koje su na vlasti na nivou BiH. 

"Oni se u svojoj spoljnoj dimenziji oslanjaju na one zapadne centre moći koji su liberali, koji su za globalizaciju. U svojoj spoljnoj dimenziji oslanjaju se na globaliste, na one koji su protiv suvereniteta Republike Srpske, protiv njene državnosti", rekao je Perišić. 

On je istakao da susret Cvijanovićeve i Benona to plastično razotkriva, i pokazuje da su pozicija predsjednika Srpske Milorada Dodika i traženje oslonca u pravim adresama potpuno ispravni, za razliku od opozicionih stranka koje se oslanjaju na one adrese na Zapadu koje su protiv Republike Srpske. 

"I konekcija između Putina i Dodika potpuno je kompatibilna sa ovom posjetom Željke Cvijanović SAD i sastankom sa Benonom. To je isti ideološki krug ljudi koji se bori za primat nacionalnog suvereniteta", zaključio je Perišić.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм