Ministar finansija Republike Srpske

Povećanje plata neće ugroziti javne finansije

 • 23.01.2020. 09:27

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je kod kreiranja ovogodišnjeg budžeta vođeno računa o socijalnoj i razvojnoj komponenti i naglasila da najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ne može ugroziti stabilnost javnih finansija.

Vidovićeva je navela da je, uvažavajući sugestije socijalnih partnera, predviđeno 236,9 miliona KM za doznake na ime socijalne zaštite, među kojima su lične, porodične i civilne invalidnine, borački dodatak, naknade za zdravstvenu zaštitu boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Ona je dodala da su u odnosu na rebalans budžeta za prošlu godinu ta izdvajanja veća za 54,6 miliona KM.

Kada je riječ o ovogodišnjem republičkom budžetu, koji iznosi 3,4 milijarde KM i veći je za više od 100 miliona u odnosu na rebalans u 2019, Vidovićeva je navela da je na njegovo povećanje uticao rast prihoda.

- Poreska uprava je lani prikupila rekordnih 2,5 milijarde KM, što je za oko 54 miliona KM više u odnosu na godinu ranije. Na to su uticale mjere Vlade na rasterećenju privrede, poboljšanju položaja radnika, što je dovelo do povećanja broja zaposlenih, minimalne plate, te zarada u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova - rekla je Vidovićeva za Glas Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li najavljeno povećanje plata u javnom sektoru i penzija može ugroziti stabilnost javnih finansija, Vidovićeva je rekla da ne može ako se to radi pažljivo, na osnovu ostvarenih rezultata i u realnim i održivim fiskalnim okvirima.

- Tokom 2019. je ostvaren rast BDP-a i zaposlenosti, čime je stvoren prostor za realni rast plata u javnom sektoru i penzija bez ugrožavanja fiskalne pozicije u narednim godinama, čak i uz moguće smanjenje poreza i doprinosa na plate. Plate u javnom sektoru nisu povećane deset godina, a u dva navrata su čak smanjene - navela je Vidovićeva.

Govoreći o javnom dugu, ona je istakla da to nije nikakav bauk, niti je situacija alarmantna, dodavši da Srpska spada u red umjereno zaduženih zemalja i da nema nikakvih problema sa likvidnošću i servisiranjem svojih obaveza.

Prema njenim riječima, stanje javnog duga trenutno je 4,1 milijardu KM, odnosno, 37,1 odsto BDP-a, što je ispod gornje granice duga koja, prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, iznosi 55 odsto BDP-a za javni dug.

Vidovićeva kaže i da je suzbijanje sive ekonomije jedan od prioriteta Republike Srpske i zato su, između ostalog, usvojeni zakonski akti koji predviđaju veće kazne za neizdavanje fiskalnih računa.

- Moramo raditi na jačanju poreskog morala. Nema države u kojoj nema sive ekonomije, ali se negativne posljedice mogu ublažiti. S tim ciljem je bilo i usvajanje nove verzije Zakona o fiskalnim kasama, čime su precizirane kaznene mjere za one koji ne izdaju fiskalne račune. Neplaćanje poreza nanosi štetu svima - napomenula je Vidovićeva.

Ona naglašava i da nakon izmjena Zakona o igrama na sreću priređivači nisu propali, a prihodi su značajno povećani, 52 odsto u odnosu na prethodni period, a da se isto, čak i više, očekuje i ove godine, pa je, kako je istakla, jasno da se o tome prašina digla nepotrebno.

Komentarišući tvrdnje iz opozicije da se podaci friziraju za javnost, a da je stvarna slika drugačija, Vidovićeva je rekla da se o tome ne može govoriti ako se zna da je Srpska pod monitoringom Svjetske banke i MMF-a i da su oni spremni da, konkretnim aktivnostima i aranžmanima, podrže planove Srpske.

Vidovićeva kaže da je zadovoljna urađenim u prethodnoj godini jer su planovi sa početka mandata ostvareni.

Ona je navela da je podignuta stopa BDP-a za tri odsto, stopa nezaposlenosti je smanjena za 5,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i učešće javnog duga u BDP-u za 0,8 odsto, a veći budžetski prihodi od planiranih omogućili su i povećanje penzija za ukupno 4,17 odsto.

 • 12:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.