Vlada Republike Srpske

Preciziran način promjene namjene poljoprivrednog zemljišta

  • 04.10.2018. 12:03

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se precizira način, dokumentacija i uslovi za izdavanje rješenja odnosno poljoprivredne saglasnosti za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi uvođenja i definisanja izrade osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika poljoprivrednog zemljišta da redovno kontroliše plodnost tog zemljišta. 

Predlaže se donošenje novih podzakonskih akata i definišu slučajevi u kojima se ne plaća naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. 

Propisano je da se poljoprivredno zemljište, koje je do sada bilo upisano u javnim evidencijama kao opštenarodna imovina, društvena, odnosno državna svojina, upiše kao svojina Republike. 

Preciziran je i inspekcijski nadzor i predviđene odgovarajuće kaznene odredbe. 

Vlada Srpske utvrdila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu kojim se uspostavlja dugoročni i bolje uređeni odnosi između proizvođača duvana, organizatora proizvodnje i otkupa, obrađivača duvana i proizvođača duvanskih proizvoda. 

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način proizvodnje, organizacije proizvodnje, otkupa i obrade duvana, proizvodnje duvanskih proizvoda, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen-monoksida u cigaretama, vođenja registara i evidencija, kao i ostala pitanja od značaja za duvan. 

Izmjenama i dopunama zakona o duvanu pristupilo se zbog uočenih poteškoća u primjeni važećeg zakona, a posebno u dijelu koji se odnosi na organizaciju proizvodnje i otkupa sirovog duvana. 

Vlada Srpske zadužila je danas ministarstva finansija, trgovine i turizma i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradnji sa Udruženjem mlinara Srpske predlože model za posredni otkup 6.000 tona pšenice uskladištene u bijeljinskom preduzeću "Žitopromet".

Vlada Republike Srpske pozvala je vlasnike "Žitoprometa" da preduzmu neophodne aktivnosti da bi bile otklonjene poteškoće u poslovanju preduzeća.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.