Vlada RS

Procedure za pokretanje preduzeća na portalu o poslovanju 

  • 22.11.2018. 13:22

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o novom portalu "Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje", koji sadrži bazu podataka u vezi sa postupkom, administrativnim procedurama i formalnostima za pokretanje i obavljanje privrednih djelatnosti, uključući pružanje usluga, informacije o sprovođenju procesa procjene uticaja propisa u postupku izrade propisa.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da portal, koji je zamijenio Registar odobrenja u privredi Republike Srpske, sadrži i druge sadržaje od značaja za pružanje kvalitetnih podataka građanima i poslovnim subjektima radi lakšeg pokretanja i obavljanja privrednih djelatnosti. 

Portal je dostupan na internet adresi www.pscsrpska.vladars.net, funkcioniše na ćirilici i latinici, a trenutno je u fazi prevođenja na engleski jezik. 

"Svrha kontakt tačke je da građani i poslovni subjekti na jednom mjestu, na brz i jednostavan način mogu pristupiti informacijama o pravnoj formi registracije za obavanje konkretne privredne djelatnosti u Republici Srpskoj, kao i svim predregistracionim, odnosno postregistracionim formalnostima neophodnim za poslovanje", navodi se u saopštenju. 

Vlada je zadužila republičke organe uprave i druge subjekte koji su zakonom ovlašćeni za izdavanje određenih formalnosti za obavljanje određenih privrednih djelatnosti, da u slučaju određenih promjena u propisima, odnosno procedurama i formalnostima iz svoje nadležnosti u skladu sa Uredbom o evidenciji, analizi, ispitivanju i procjeni procedura i formalnosti za poslovanje u Republici Srpskoj, prijave u elektronskom obliku svaki novi podatak, izmjenu ili dopunu postojećeg, kao i prestanak važenja određenog podatka, radi ažurnosti podataka jedinstvene kontakt tačke. 

Vlada je zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da u saradnji sa nadležnim organima redovno ažurira, prati stanje i unapređuje funkcionalnost elektronske jedinstvene kontakt tačke i po potrebi obavještava Vladu Republike Srpske o tome. 

Zadužuju se i resorna ministarstva da daju punu podršku u aktivnostima na primjeni modela standardnog troškova, a kroz pilot-projekte pojednostavljenja procedura i formalnosti za poslovanje. 

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti, kojim se uređuje organizacija sistema protivgradne zaštite, nosilac poslova protivgradne zaštite, prava, obaveze i odgovornosti nosioca poslova, način 
finansiranja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za sistem odbrane od grada. 

Sistem protivgradne zaštite, dodaje se u saopštenju, predstavlja skup svih aktivnosti kojim se umanjuje ili sprečava mogućnost nastanka grada, a sve u cilju smanjenja šteta od ove prirodne elementarne nepogode, te je s tim u vezi definisan i period trajanja protivgradne sezone. 

"S obzirom na to da se finansiranje sistema protivgradne zaštite, na način kako je uređeno dosadašnjim zakonom, pokazalo kao neprimjenjivo u praksi, ovim nacrtom preciznije su propisani obveznici naknade, naplata i kontrola naplate naknade za finansiranje sistema protivgradne zaštite. Prihodi koji se ostvare naplatom naknade koriste se za redovan rad sistema protivgradne zaštite i modernizaciju sistema odbrane od grada", ističe se u saopštenju.  

 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм