Mile Dmičić

Promjenom Ustava moguće regulisati vojnu neutralnost

  • 02.03.2019. 13:48

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je danas na promociji Zbornika radova sa naučno-stručne konferencije "Ustav Republike Srpske, 26 godina kasnije" da bi Ustav trebalo mijenjatu u smislu onemogućavanja prenosa nadležnosti, kao i da je njegovom promjenom moguće regulisati vojnu neutralnost.

Dmičić je istakao da bi Ustav Republike Srpske trebalo da se mijenja u pravcu njegovog prilagođavanja osnovnim tokovima pravnog i političkog reformisanja države i društva ne samo na nivou entiteta, već i na nivou BiH u smislu onemogućavanja prenosa nadležnosti bez ustavom utvrđenog postupka. 

On je rekao novinarima u Banjaluci da je status vojne neutralnosti Srpske moguće regulisati donošenjem posebnog zakona o vojnoj neutralnosti Republike Srpske ili organizovanjem referenduma na kojem bi građani iskazali svoju volju za neutralnim statusom koji je potpuno komplementaran sa stavom Srbije o vojnoj neutralnosti. 

"U privrednom i socijalnom dijelu ustavne materije trebalo bi da se unesu novi instituti od privrednih društava do jednakopravne zaštite javne i privatne imovine i svega onoga što treba u ustavnom tekstu da bude garant stabilnog statusa građana u Republici Srpskoj", objasnio je Dmičić. 

Prema njegovim riječima, Ustav Republike Srpske trebalo bi mijenjati u pogledu ljudskih prava i sloboda od ukidanja smrtne kazne do omogućavanja prava djeteta i zaštite lokalne samouprave. 

"Tu je i status predsjednika Republike Srpske u situacijama kada u toku mandata dođe do potrebe da se mandat skrati ili neka druga varijanta koja obezbjeđuje prirodnost stabilnosti u izbornom postupku predsjednika", zaključio je Dmičić. 

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja rekao je novinarima da u BiH ne može doći do ustavnih promjena na štetu Republike Srpske i bez koncenzusa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

U organizaciji Udruženja "Centar za lobiranje" u Banjaluci danas je promovisan Zbornik radova sa naučno-stručne konferencije "Ustav Republike Srpske, 26 godina kasnije". 

Na skupu su govorili autori radova, profesori i stručnjaci u oblasti ustavnog prava, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske i Udruženja "Centar za lobiranje" o mogućnostima promjene Ustava Republike Srpske na osnovu Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti Republike Srpske. 

Narodna skupština Republike Srpske krajem 2017. godine usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.