Slobodan Brdar

Prvi čovjek Udruženja penzionera RS se zahvalio Vladi na jednokratnoj pomoći

  • 29.04.2021. 12:46

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar zahvalio je Vladi Srpske za dodijeljenu jednokratnu novčanu pomoć povodom 1. maja i Vaskrsa, iako je Udruženje nije tražilo imajući u vidu da je pomoć potrebnija članovima boračkih organizacija i ljudima koji se bore protiv epidemije virusa korona.

Brdar je rekao da penzioneri dijele sudbinu svog naroda, među kojima ima onih koji mnogo teže žive od penzionerske populacije, izdvojivši nezaposlene borce odbrambeno-otadžbinskog rata starije od 60 godina.

– Postavlja se pitanje da li je 50 KM ili 100 KM dovoljno penzionerima. Udruženje penzionera kroz svoje dugogodišnje rasprave o materijalno-socijalnom položaju uvijek kaže da penzionerima nije dosta kada bi se stoodsto podigle penzije, ali u sistemu u kojem ima oko 270.000 penzionera ima i 115.000 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata koji su stvarali Republiku Srpsku – izjavio je Brdar novinarima u Tesliću u pauzi sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

On je istakao da je razočaran što postoje i oni koji bi voljeli da penzioneri naruše sistem institucija vlasti, što bi bilo neprimjereno.

Brdar je poručio da treba imati širi pogled na život i cijeniti da nije sve u novcu.

– Posebno želim da istaknem da Udruženje penzionera Srpske, iako je učestvovalo u kontaktima prije nego što će se desiti ova vanredna pomoć i sa predsjednikom Vlade /Radovanom Viškovićem/ i sa predsjednikom Republike Srpske /Željkom Cvijanović/, nije ni tražilo ovu jednokratnu pomoć – rekao je Brdar.

On pojašnjava da sredstva nisu tražena iz obzira prema ljudima koji su zbog pandemije virusa korona danonoćno u bolnicima i pružaju pomoć građanima, prvenstveno penzionerima.

– Nama je drago što su nas se sjetili, a ne zbog iznosa koji daju, a posebno što sredstva nismo ni tražili i utoliko su draža i dobro će nam doći – rekao je Brdar.

Brdar, koji dolazi u ime Udruženja iz Prijedora, rekao je da je smrtnost penzionera povećana za 30 odsto, da je prošle godine bilo 700 umrlih članova, te da je taj procenat i veći s obzirom na to da svi penzioneri nisu ujedno i članovi Udruženja.

On je naveo da sredstvima od članarine nisu u mogućnosti isplatiti troškove sahrana.

Brdar je rekao da na današnjoj redovnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske, koja se održava u Tesliću, razmatraju izvještaj o radu za prošlu godinu, finansijski izvještaj, te program rada za ovu godinu, kao i druge teme od važnosti za ovu kategoriju lica, uključujući mogućnost banjske rehabilitacije.

Sjednici su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Srpske Mladen Milić.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.