Direktor Aerodromi Republike Srpske

Račić: Ne postoji nijedan razlog za zatvaranje Aerodroma u Banjaluci

  • 31.01.2020. 16:37

Direktor preduzeća Aerodromi Republike Srpske Milan Račić izjavio je danas Srni da ne postoji nijedan razlog za zatvaranje Aerodroma u Banjaluci.

Govoreći o navodima koje su objavili pojedini mediji da Aerodromu Banjaluka prijeti zatvaranje, Račić je istakao da svi aerodromi u BiH, uključujući i banjalučki, imaju redovnu godišnju kontrolu koju sprovode inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

"Prošle godine inspekcija BHDC je izvršila nadzor u oblasti infrastrukture, bezbjednosti i usklađivanja propisa i procedura. Oni su utvrdili da na primjer ograda na aerodromu na dva mjesta nije zadovoljavajuće visine, u vatrogasnoj kategoriji nedostatak vozila za obilazak aerodromskog kompleksa i slično", pojasnio je Račić.

Prema njegovim riječima, na osnovu nalaza inspektora Aerodrom Banjaluka je dostavio plan korektivnih mjera.

"Već smo riješili neke stvari i otklonili neke od nedostataka, a pojedini su u postupku kao što je nabavka vozila. Aerodromski priručnik je usklađen i potpisan je ugovor o pružanju vatrogasnih usluga sa Gradom Banjaluka", istakao je Račić.

Komentarišući informacije da će Aerodromu Banjaluka biti ukinuta potvrda za javnu upotrebu zbog nepravilnosti na poletno-sletnoj stazi, odnosno pisti, Račić je rekao da je pista u odličnom stanju i da inspektor nije imao nijednu primjedbu.

"Poletno-sletna staza je sastavni dio osnovne staze, a uređeni dio osnovne staze koji je u ravnini sa poletno-sletnom stazom za aerodrome kodnog broja četiri treba da bude širok najmanje 75 metara što Aerodrom Banjaluka ispunjava. To se tiče bezbjednosti u slučaju izletanja vazduhoplova sa poletno-sletne staze", pojasnio je Račić.

Bilo bi odlično, dodao je on, da bude izvršena eksproprijacija zemljišta u dodatnoj širini od 75 metara, te izmještena ograda i postojeći kanal odvodnje čime bi bio proširen pojas uzletno-sletne staze.

"Ali i pored toga u sadašnjoj situaciji nije ugrožena bezbjednost odvijanja saobraćaja, niti je to razlog za zatvaranje Aerodroma Banjaluka kao što je tendenciozno objavljeno u medijima", naglasio je Račić.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм