Šešlija: Promašaji u urbanizmu prikrivaju se populizmom

  • 25.07.2020. 13:52

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija izjavio je da je izgradnja desetospratnice u Ulici Ive Andrića u naselju Dobrinja četiri samo najnoviji u već dugom nizu urbanističkih promašaja aktuelnog načelnika opštine Marinka Božovića.

Šešlija je rekao Srni da nedavna medijska prepucavanja između Božovića i načelnika sarajevske opštine Novi Grad Samira Efendića podsjećaju na pozorište i da niko ne pokazuje namjeru da brine o interesima građana.

"Građani koji žive u blizini lokacije gdje je planirana zgrada kažu da imaju problem. Investitor ima problem. Neko mu je obećao da tu može da gradi i sigurno već sada trpi štetu. Božović i Efendić lijepo sarađuju kada krčme budžetski novac i kada dogovaraju kozmetičke rekonstrukcije trga na Dobrinji jedan. Mogu lako da riješe i ovaj problem, samo da hoće", rekao je Šešlija.

Početkom maja parking u Ulici Ive Andrića u Istočnoj Ilidži i Gandijevoj ulici u Novom Gradu pregrađen je ogradom kao priprema za gradnju nove desetospratnice, nakon čega su građani Dobrinje četiri izašli na mirni protest.

Iz opštinske uprave Novog Grada sa federalne strane upozoreno je da, ukoliko se ne odustane od izgradnje, na teritoriji Federacije BiH biće izgrađeno ogromno ogledalo odmah do planirane građevine, nakon čega su iz Opštine Istočna Ilidža poručili da je projekat "ogledalo" čisti revanšizam, nelegitiman pritisak i samovlašće.

Šešlija je poručio da načelnici dvije opštine treba da riješe problem u interesu stanovnika, a ne da šalju konfuzne poruke putem medija.

"Ovo je teatar apsurda. Јeftini populizam. Efendić kao napada Božovića zbog zgrade, a ovaj se kao brani. Božović patriotizam vidi u spratovima, a Efendić u ogledalu. Nijedan ne vidi građane, a to im je posao", naglasio je Šešlija, koji je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža.

Šešlija smatra da Božović i Efendić samo žele da skupe jeftine predizborne poene, poručivši da, ukoliko, ovaj problem do izbora neće da riješi sadašnja opštinska uprava Istočne Ilidže, nakon izbora novi načelnik i nadležne službe sigurno hoće.

"Tek ćemo da govorimo o čitavom nizu građevinskih zloupotreba u našoj opštini, poput potkopavanja Hrama Svetog Vasilija Ostroškog", ukazao je Šešlija.

Investitor i građani angažovali su advokate.