Dogovor socijalnih partnera

Slijedi povećanje plata, avgustovska veća za 30 do 50 KM

  • 26.06.2018. 19:20

Veću platu će već za avgust dobiti zaposleni i u javnom i u realnom sektoru. To je dogovor sa socijalnim partnerima pred sutrašnju sjednicu ekonomsko socijalnog savjeta.

Svim radnicima u javnom sektoru, koji imaju minimalac od 400, plata će skočiti za 50 maraka, od kojih 30 ide na osnovu oslobađanja poreza poslodavaca, a dodatnih 20 maraka od Vlade. U privatnom sektoru, radnici će dobiti povećanje od 30 maraka. Za pohvalu je, kaže Željka Cvijanović, što je Vlada za kratko vrijeme, pronašla rješenje.

"Naš cilj jeste zajednički cilj, da vrlo brzo dođemo do toga da minimalna plata u Republici Srpskoj bude 500 KM. Nastavićemo raditi u narednom periodu, neće nas spriječiti ni to što nema skupštine jedno vrijeme, što dolaze izbori, s obzirom da imamo jasne planove i znamo da je to naš cilj za sljedeću godinu", kaže predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović. 

Kada dogovor aminuje Ekonomsko-socijalni savjet, o povećanju plata će raspravljati i poslanici. Poslodavci će morati da poštuju dogovor, a sve će nadgledati inspektorat. 

"Ne možemo ostati na tome da ćemo vjerovati da će to neko uraditi. Jedini način, a Ustavom je tako i definisano, kao i Zakonom o radu, jeste da granski sindikati i predstavnici sindikalnih organizacija u preduzećima, zajedno sa svojim poslodavcima potpišu kolektivni ugovor, kako posebne tako i granske", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.  

"Samo da odgovorim sindikatu da nemaju nikakvog straha, jer zakon je već riješio da apsolutno se neće moći izigrati ova odredba, znači svi poslodavci će morati povećati za ovaj neoporezivi dio, povećati plate", dodaje Dragutin Škrebić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca.

O povećanju plata, danas su sa premijerom pričali i predstavnici Saveza opština i gradova. Dio troškova snosiće i lokalne zajednice, ali sve će im to, uvjereni su, biti izmireno kroz javna ulaganja od strane Vlade.

"Prihodi od indirektnih poreza u budžetu Vlade Republike Srpske rastu, a samim tim raste i onaj dio predviđen za lokalne zajednice što će automatski da nadomjesti ovaj gubitak i to u nekom peridou od godine do dvije", kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova.

Vlada će, kaže premijer, nastaviti da radi na povećanju plata, a još jedno se očekuje do kraja godine. Time se, poručuje, stvaraju uslovi i za nova povećanja penzija.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.