Stižu sredstva u Republiku Srpsku

Sporazumi o finansiranju projekata donatorskim sredstvima Vlade Srbije

  • 01.07.2019. 19:27

U 42 opštine i grada u Republici Srpskoj stižu donatorska sredstva iz Srbije. Lokalne zajednice će na raspoalganje dobiti 9,3 miliona evra. Načelnici, gradonačelnici, ministar finansija i konzul Srbije u Republici Srpskoj, stavili su potpise na ugovore. Najvažnije je da će sredstva biti utrošena na dobrobit građana.

"Srbija daje Srpskoj s velikom ljubavlju ova sredstva i ja volim da kažem da se ljubav najbolje manifestuje davanjem. Srbija daje Srpskoj i na taj način pokazuje koliko voli i koliko je privržena Srpskoj", rekoa je Vladimir Nikolić, konzul Srbije u RS. 

"Isto tako moram reći da su sva ova sredstva usmjerena u opštine, u one projekte koje su opštine i gradovi sami kandidovali i zašto misle da su im najpotrebnija u ovom momentu. Još jednom zaista se zahvaljujem i Vladi i predsjedniku Republike Srbije", istakla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske. 

Gradovi i opštine u Srpskoj, zahavaljujući sredstvima Srbije, biće bogatiji za vrtiće, obnovljene škole, domove kulture, objekte mjesnih zajednica.
 
Dvije lokalne zajednice, Banjaluka i Teslić znaju kako će najbolje da ulože svoj dio novca od donatorskih sredstava. Teslić je dobio oko 300.000 evra, Banjaluka 900.000 evra. 

"Za dva projekta, manji projekat je oko 100.000 eura dječiji vrtić u Domu za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević", on će omogućiti u jednoj ustanovi od posebnog značaja da se obzbjedi dodatni prostor, a u Banjaluci su potrebna dodatna mjesta za djecu predškolskog uzrasta. Veći projekat, 800.000 eura predviđen je za tronamjenski objekat na Petrićevcu", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

"Za rekonstrukciju školskih objekata i za nabavku sanitetskog vozila. Ono što je jako bitno radi se o životnim pitanjima i životnim problemima, radi se o našoj djeci koja će pohađati nastavu u mnogo boljim uslovima nego do sada i naravno dobijamo novi kvalitet i konfor u zbrinjavanju naših pacijenata zbog nabavke novog sanitetskog vozila", rekao je Milan Miličević, načelnik Teslića.

Srbija je, u okviru mehanizma saradnje, Srpskoj do sada odobrila 24,4 miliona evra donatorskih sredstava koja su realizovana putem Ministarstva finansija Republike Srpske. Donacije su usmjerene za realizaciju kapitalnih projekata najvećim dijelom u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom. 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.