ATV

Poslete primjedbe

Šta bi u Republici Srpskoj mijenjali u novom zakonu o PDV-u?

  • 07.08.2019. 19:17

Nekoliko stranica primjedbi na Nacrt Zakona o PDV-u poslate su iz Repulike Srpske na adresu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Između ostalog, predlaže se izmjena stope PDV-a, koja bi varirala u zavisnosti o tome o kojoj usluzi je riječ. 

Iz Federacije još nema konkretnih primjedbi, ali kako nezvanično saznajemo,  spremaju se oštre reakcije na tekst zakona. Šuška se da bi poslodavci mogli i u proteste, te da će spisak primjedbi biti prilično dugačak. Na te primjedbe još čekaju u Upravnom odboru.  

"Mi smo već dobili konkretne primjedbe Odbora za budžet i finansije Narodne skupštine Republike Srpske i Ministarstva finansija Republike Srpske koje su kvalitetne i vrlo ozbiljne primjedbe. Tako da mislim da je rano govoriti o komentarima na zakon. Čak mislim da je postojeći zakon dosta dobar i da ga nije trebalo mijenjati i mislim da je mogao dati bolje rezultate nego ovaj novi, to je moje mišljenje. Ali vidjećemo kakve će primjedbe biti i poslovne zajednice", kaže Miodrag Kudić, član upravnog odbora UIO BiH.

Šta bi mjenjali u novom zakonu, već znaju privrednici u Republici Srpskoj. Vrijeme je, kažu, odavno bilo da se mijenja stari zakon. U Privrednoj komori na listu primjedbi stavili su i to da bi prag PDV-a trebalo podići na 100 hiljada maraka. Uz to bi bilo dobro i da se pomjeri rok plaćanja.

"Mislim da se trebao uvažiti interes privrednika da se pomjeri rok plaćanja PDV-a na kraju u mjesecu. Mi znamo da bi to na neki način uticalo na prihode. Države da bi država u tih mjesec dana bila u nekom raskoraku ali zato predlažemo neku varijantu d ato bude postepeno. Da imamo prvih šest mjeseci, plaćanje PDV 20. u mjesecu pa da onda to postepeno pomijeramo na kraj mjeseca", kaže Goran Račić, predsjednik područne privredne komore u Banjaluci.

Porez na dodanu vrijednost ne bi trebalo da bude isti za sve usluge, dodaju u Privrednoj komori Republike Srpske. Pelene, hrana za bebe, i osnovne životne namirnice ne bi trebale da budu oporezovane isto kao i skupi automobil, kaže Račić. Isto misle i u Narodnoj skupšini Republike Srpske. 

"Mislim da smo zauzeli stav o tome da bi trebalo da se razmisli o visini stope PDV-a. I mogućnosti uvođenja dvije stope PDV-a. Jer je BiH uz MAkedoniju zemlja sa najnižom stopom PDVa od 17 odsto. Ona je  jedina pored Danske koja ima jedinstveno stopu PDV-a", kaže Željka Stojičić, odbor za finansije i budžer u NSRS.

Uprava  se nije bavila izmjenama stopa i rokova za plaćanje PDV-a, jer će na to pitanje, ali i na sva druga, odgovore dati Upravni odbor UIO, Savjet ministara  i Parlament BIH. Zakon o PDV u BiH star je 14 godina.
 

Тагови: