Doprinosiće bezbjednosti građana

Svečano postrojena Žandarmerija MUP-a RS

  • 24.09.2019. 19:05

Svečano je postrojena jedinica Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.


Biće u sastavu svih Policijskih uprava u Srpskoj, a činiće je najsposobniji pripadnici.Jedan je to od važnih datuma u istoriji MUP-a Republike Srpske, poručeno je nakon postrojavanja.

Žandarmerija će štititi Republiku Srpsku i njene građane i ustavni poredak. Nije formirana da ratuje protiv bilo koga, nego da bude spremna da odgovori na izazove poput migrantske krize i terorizma poručuje ministar Dragan Lukač.

"Već od ranije smo planirali formiranje Žandarmerije nakon odustajanja od rezervnog sastava, što ne znači da nećemo imati rezervni sastav, ako se ukaže potreba, u slučaju većih izazova, po pitanju migranstke krize i terorizma i terorista koji mogu da se pojave u BiH. Ova jedinica nije formirana da ratuje protiv bilo koga ona treba da štiti bezbjednost RS", izjavio je Dragan Lukač, ministar policije RS.

Našim građanima je važno da imaju jaku i stabilnu Republiku Srpsku, kaže predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Naša policija i MUP jeste i treba da bude sposobna da sarađuju sa svima unutar BiH, kaže Cvijanović. Ali prije svega treba doprinostiti bezbjednosti građana.

"Našim građanima je važno da osjećaju bezbjednost i da ima neko ko je sposoban, da na tome radi, i uvijek je ta veza između policije i našeg naroda postojala, otuda i dolaze sve te pohvale i podrška da stalno unapređujemo naše kapacitete", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik RS.

Danas je postrojena Žandarmerija, a to ne znači da neće biti postrojen i Rezervni sastav, poručuje srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Ovo je kaže jedan od važnih dana za MUP Republike Srpske i na ovakav način se šalje poruka da se želi stabilna Republika Srpska, ali i da je Srpska spremna na sve izazove.

“Rezervni sastav nismo postrojili, ali nismo od njega odustali, to se pokazalo kao najbolji način čuvanja teritorije. Žandarmerija je organizaciona jedinica koja se može upotrebljavati vezano za izazove i mobilna je i sve je ono što je nama bilo potrebno”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Kadrovski, tehnički i materijalno ova jedinica će biti i popunjena po najvišim standardima, tvrdi premijer Radovan Višković. Poručuje galama i histerija se digla o formiranju rezervnog sastava policije, ali je Republika Srpska ipak dobila Žandarmeriju koja će da vodi računa o bezbjednosti svih građana.

"Ova jedinica treba RS, mi smo iz praktičnih razloga pokrenuli proceduru, da idemo sa Rezervnim sastavom, kada se oko toga digla pretjerana prašina, koja nema razlog za komentare. Evo mi smo došli do Žandarmerije i mogu danas svim tim koji su osporavali Rezervni sastav da im se zahvalim, što su omogućili da RS ima svoju Žandarmeriju", naveo je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a Srpske. Tako više nema Jedinice za podršku već su sve u sastavu Žandarmerije. Razlikovaće se po pitanju obuke, opremanja, ali i izbora kadrova. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.