Republika Srpska

Tokom septembra zaraženo oko 200 đaka i nastavnika

  • 02.10.2020. 18:46

Zazvonilo je školsko zvono za mali odmor, a hodnicima ne odjekuje dječija graja, na časovima, ali i na izlasku iz škole – đacima maske na licu, a drže se i na distanci – ovo je slika koju smo zatekli u banjalučkoj Osnovnoj školi “Jovan Dučić". Mjere se poštuju, ali nam najmlađi priznaju, najteže im pada udaljenost od drugara. Uz to, oni s kojima smo pričali vole školu, pa ih skraćeni časovi nisu obradovali.

“Nije baš lijepo, ne mogu se grliti sa drugarima i ne možemo se igrati i kratko nam traje čas i ne stignemo ništa uraditi”, kaže Nađa, učenica OŠ "Jovan Dučić".

“Moramo dezinfikovati ruke. - I morate masku nositi, je l' da? - Da. - Nema izlaska na odmorima? -Da.”, kaže Elena,  učenica OŠ "Jovan Dučić".

“Jesi li se ti navikla na ove nove mjere i na ovaj novi način odlaska u školu? - Jesam”, kaže Anđela,  učenica OŠ "Jovan Dučić".

U ovoj školi bilježe jedan slučaj zaraze virusom korona među nastavnicima. Među đacima za sada nema zaraženih, dvoje je bilo u samoizolaciji zbog bliskog kontakta, dok se za jednog čekaju rezultati. Ipak, u samoj školi se sve preporuke poštuju u cjelosti.

“Ova 2020. godina od 10.3. nam je donijela nekakvih novina i to zaista novina s kojima se mi nismo susretali, nismo se pripremali za takve novine, ali sve ono što se postavilo pred nas, odnosno, ono što se desilo, mi smo to prihvatili, ponašamo se po preporukama, po instrukcijama, poštujemo sve što treba”, kaže Rankica Pušić, direktor OŠ "Jovan Dučić".

Tokom septembra u školama u Republici Srpskoj zabilježeno je oko 200 slučajeva učenika i nastavnika zaraženih virusom korona. Trenutno je aktivan 91 slučaj đaka pozitivnih na virus korona, te 37 nastavnika. Iz Ministarstva prosvjete i kulture kažu da su svi oboljeli u kućnoj izolaciji sa blažim simptomima, te da nije bilo nijednog slučaja sa težim oblikom bolesti. Djeca koja su pozitivna u kontakt s virusom su došla u svojim porodicama ili u zajednici, u samoj školi, između učenika i nastavnog osoblja nije bilo širenja virusa korona, kažu iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

“Kada govorimo o samom nošenju maski, pokazalo se da je mnogo manji broj djece u izolaciji u onom trenutku kada se nose maske. U toj situaciji HES ne mora da stavlja cjelokupan razred u izolaciju, samim tim nam to daje dodatan motiv da se idalje nose maske, da se ta mjera shvati izuzetno ozbiljno”, kaže Branislav Zeljković, direktor IJZ.

“Mogu da kažem da sve škole u ovom momentu koje su bile i predmet kontrola, ali i od samih situacija pojave virusa korona u samim školama, možemo da kažemo da škole poštuju sve preporučene mjere”, kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nastava u školama se nastavlja po dosadašnjem principu sa časovima od 20 i 30 minuta. Produženje na 45 minuta zavisiće od epidemiološke situacije i preporuka Instituta za javno zdravstvo.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.