U Vladi Srpske sumiraju utiske za 2019. godinu

 • 31.12.2019.19:02

Na pragu Nove Godine, sumiraju se utisci i uspjesi iz 2019 godine. Bila je dinamična, nimalo jednostavna i puna izazova, kažu u Vladi Srpske. Za ministarstvo unutrašnjih poslova kažu bila je uspješna.

"Možemo da kažemo da smo uradili mnoge stvari u ovoj godini, što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, na obučavaju, spremanju mladih policajaca koji se već nalaze širom Srpske, na našim ulicama. I evo jedan događaj koji možemo da kažemo da je vrlo bitan za budućnost MUP-a je formiranje Žandarmerije", kaže ministar unutrašnjih poslova, Dragan Luka. 

Vrijedno su radili i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevisnarstvo i ekologiju, i u MInistarstvu za evropske integracije i međuanrosnu saradnju. Najviše je, kažu, profitirala Republika Srpska. 

"mnogo bespovratnih sredstava smo uspjeli obezbijediti što nismo mogli planirati u ovoj kalendarskoj godini. I sve projekte koje realizujemo, mogu sa zadovoljstvom reći da je to iz bespovratnih sredstava". kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Ono što je svakako ostavilo najznačajniji utisak jeste da je Republika Srpska izvršila prva svoje obaveze u odgovoru na upitnik od strane  Evropske KOmisije i potpom što je uslijedilo jeste mišljenje koje je Evropska komisija objavila u maju", kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Posla je bilo u resorima kulture i prosvjete, porodice, omladine i sporta. Mnogo je toga što tek slijedi, a što će uveliku olakšati život najmlađima, omladini i mladim branim parovima. 

"U predškolskom vaspitanju i obrazovanju, radili smo na proširenju obuhvata djece kroz program pred polazak u školu, naime za svu djecu koja nisu pohađala vrtiće. Tako da smo imali veliki broj djece, ukupno oko četiri i po hiljade koji nisu pohađali predškolske ustanove, bili su uključeni kroz besplatan program pred polazak u školu", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Radili smo na brojnim zakonskim rješenjima, uopšteno na strateškim dokumentima, na rješenjima, bili smo dosta na terenu s anašim građananima. Realizovali smo brojne projekte. Za neke od projekata smo počeli sa realizacijom, za neke imamo nove ideje, nove planove", kaže Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Nije bilo lako pregovarati sa sindikalcima i poslodavcima, ali je na kraju dogvorena i naniža plata u Srpskoj. Bolji uslovi za radnike i boračku populaciju, tek slijede. 

"Imali smo u programu pet zakona. Istina, nismo ih realizovali sve, realzovan je upotpunosti Zakon u posredovanju u zapošljavanju jedan vrlo važan sistemski zakon koji će omogućiti svi oni aktivni tražioci posla, od onih koji su na birou bili iz drugih razloga", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Punomparom radilo se i na lokalnim nivoima. Banjaluka se već pohvalila realizovanim infrastrukturnim projektima, ali i većim brojem zaposlenih. 

"Ja smislim da je ovo bila, kad se na kraju sabere, jedna dobra godina za Banjaluku. Pogotovo ako posmatramo da je devetnaeste bilo više posla i više ulaganja nego osamnaeste, osamnaeste više nego sedamnaeste, znači imamo pozitivan trend što je izuzetno važno. Banjaluka ima uspon u svim parametrima, povećan broj zaposlenih", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Kad se podvuče crta, 2019. bila je dobra godina, kažu nadležni. Ipak, posao tek slijedi, jer su planeri i  popunjeni datumi za 2020.-u godinu odavno spremni.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.