Ministarstvo pravde Republike Srpske

Ukidanje naknade za pravosudni ispit za lica sa invaliditetom

  • 01.06.2019. 10:42

Nacrtom zakona o dopuni Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Republici Srpskoj propisano je da licima sa invaliditetom bude omogućeno polaganje pravosudnog ispita bez plaćanja naknade u iznosu od 800 maraka, rečeno je danas Srni u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Portparol Ministarstva pravde Republike Srpske Sanja Džombić istakla je da je propisana dopuna navedenog zakona dio strateškog opredjeljenja, čiji je cilj podsticanje veće uključenosti lica sa invaliditetom u društvene i ekonomske aktivnosti.

"Imajući u vidu kompleksnost položaja lica sa invaliditetom, Ministarstvo pravde, kao obrađivač Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj, prepoznalo je potrebu njihove značajnije zaštite i podrške. S toga smatramo da će, oslobađanjem plaćanja naknade za polaganje pravosudnog ispita, ova lica biti konkurentnija na tržišu rada", rekla je Džombićeva.

Ona je navela da naknada, prema važećim odredbama, iznosi 800 maraka, a Zakonom je predviđeno da rješenje o oslobađanju plaćanja naknade za polaganje pravosudnog ispita donosi ministar na zahtjev kandidata.

"Iako zakoni zabranjuju diskriminaciju na osnovu invaliditeta, stava smo da će se jednakost lica sa invaliditetom na tržištu rada postići na najbolji način onda kada od početka budu osigurani uslovi za njihovo obrazovanje, usavršavanje, te ravnopravno učestvovanje u svim aspektima društva", kaže Džombićeva.

Navedeno zakonsko rješenje Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra na sjednici koja je zakazana za 11. juni.

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.