Pomoć turističkom sektoru

Vaučeri u oblasti turizma u primjeni od 15. juna

  • 22.05.2020. 19:28

Od 15. juna počinje korištenje vaučera čiji je cilj pomoć turističkom sektoru. Vrijednost vaučera je 100 KM, a pravo na njega će imati svi punoljetni građani Srpske.

Time je omogućeno građanima da po povoljnim uslovima dio odmora provedu na domaćim destinacijama. Dogovoreno je to na sastanku predsjednice Republike sa predstavnicima turističkih organizacija i hotelijera. 

"U prvoj fazi će biti emitovano 20.000 vaučera, nakon toga dva puta po 15.000, a ako interesovanje bude veliko nakon toga ćemo ići u dodatno emitovanje vaučera. Za boravak tri večeri moći će biti korišten jedan vaučer, a za boravak četiri i više večeri dva vaučera po smještajnoj jedinici", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Turistički vaučer se može koristiti isključivo za sufinansiranje troškova smještaja i za minimalan boravak od 4 noćenja u jednoj smještajnoj jedinici. Ovo je jedan od načina da pružimo podršku poslodavcima za zadržavanje zaposlenih i novo zapošljavanje, poručila je Ministar turizma. Važno je kaže, da nije došlo do obimnijeg otpuštanja radnika u oblasti turizma. 

"Da kažemo da ćemo učiniti što je u našoj moći da omogućimo i dalje zapošljavanje i zadržavanje zaposlenih ljudi. Ovo nije samo podrška i pružanje mogućnosti našem stanovništvu da iskoriste dijelove svojih godišnjih odmora u našoj Republici, tu je i posredna pomoć našoj privredi", istakla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma u Republici Srpskoj. 

Ovaj projekat će dati priliku svima u turističkom sektoru da dođu do gostiju, smatraju hotelijeri. On će, poručuju, pomoći turizmu da lakše prebrode trenutnu krizu, ali i da dugoročno navikavaju građane da dio odmora provedu na turističkim destinacijama u Srpskoj.

"Mislim da je ovo projekat koji će dugoročno da da mnogo više, nama jeste u ovom momentu najbitnije da preživimo, ali ćemo nakon ovoga imati da su naši građani, turisti bili na svojim destinacijama, upoznali i da su nas mogli uporediti sa drugima da vide da smo napredovali", naglasio je Dragan Bogdanić, direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja vrućica" Teslić. 

"Imali smo običaj da možda idemo na neke udaljenije destinacije, a da manje koristimo domaće  turističke destinacije za odmor, možda prije svega samo za izlete ili jednodnevni odmor. Ovo je prilika da u višednevnom odmoru upoznamo Republiku Srpsku", naglasio je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka "Kozara". 

Turistički vaučer će imati ograničeni period koji će biti naknadno definisan. Fokus ovog projekta je promocija porodičnog odmora u svojoj zemlji.