ATV

Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Privreda Srpske trpi zbog neformiranja vlasti na nivou BiH

  • 22.06.2019. 09:21

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se neformiranje vlasti na niovu BiH, ali i Federacije BiH (FBiH), odražava na ekonomiju i privredu Republike Srpske, te da je samo u "Elektroprenosu BiH" trenutno zarobljeno blizu 200 miliona KM, od kojih 45 odsto pripada Srpskoj.

Višković je istakao da bi do kraja mjeseca trebalo da bude spremna tužba protiv FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH s obzirom na to da je Srpska samo za 2018. i prva četiri mjeseca ove godine zbog neprimjenjivanja koeficijenta za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u gubitku oko 46 miliona KM. 

"Kao predsjednik Vlade Srpske imam zakonsku obavezu da štitim budžet i to ću morati da radim, jer smatram da je to nedopustivo", rekao je Višković za "Euroblic". 

Višković je naglasio da se određene aktivnosti, koje Vlada Srpske ima u planu da uradi u narednom periodu, ne mogu realizovati dok ne prođu određenu proceduru u Savjetu ministara, kao i da sa Vladom FBiH postoji nekoliko otvorenih pitanja zbog kojih trpi budžet Srpske. 

On je naveo primjer "Elektroprenosa BiH", jer se u FBiH ne mogu dogovoriti o imenovanju novog menadžmenta, dok je starom istekao mandat, a problem zbog kojeg je ovo preduzeće u blokadi je da li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat.

"Ovde više nisu u pitanju milioni zarobljenih maraka, već sigurnost i pouzdanost našeg energetskog sistema što je preduslov za razvoj privrede i ulaganja stranih investitora", naglasio je Višković, te napomenuo da je o tom problemu u nekoliko navrata razgovarao sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem. 

On je istakao da se u razgovorima sa investitorima može zaključiti da u 90 odsto stvari koje im smetaju, odnosno odvraćaju od ulaganja, nisu u rukama Srpske, već institucija na niovu BiH. 

Višković je objasnio i da Srpska ne može da utiče na mnoge od tih stvari, počev od carinske politike, zaštite domaćih proizvoda, prekomjernog uvoza svega i svačega i slično. 

Kao jedan od pozitivnih primjera je naveo preduzeće "Mreža - netvork", koje je odlučilo da fabriku iz Rumunije premjesti u Srpsku, kao i da su još dva investitora iz inostranstva najavila preseljenje svojih fabrika u okolinu Bijeljine, a vode se i pregovori sa izuzetno jakim privrednim subjektima iz Srbije da bi se riješio problem preduzeća "Levita" u Lijevča polju i Šećerane u Bijeljini. 

Premijer Srpske je istakao da je Vlada prepoznala potencijal banjskog turizma koji će pomagati, te je najavio da se ovih dana ozbiljno radi da se riješi pitanje banje Guber u Srebrenici, ali i još nekih drugih banja. 

Višković je naglasio da je zahvaljujući ulaganjima u Olimpijski centar "Jahorina" povećan broj gostiju i da ovo preduzeće pozitivno posluje, te dodao da se trenutno radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa da bi u narednom periodu tu privukli i neke od poznatih svjetskih hotelijerskih lanaca. 

On je dodao da je u planu da krajem ovog mjeseca bude ozvaničen početak radova na rekonstrukciji magistralnog puta od Sarajeva prema Jahorini i da se radi o investiciji vrijednoj nekoliko miliona maraka. 

Kada je riječ o odlascima sa ovih prostora, Višković kaže da je povećanje plata jedan od preduslova da se taj problem riješi i da je zbog toga Vlada Srpske stavila fokus na povećanje ličnih primanja u realnom sektoru. 

"Ne smijemo da zaboravimo da nam realni sektor puni budžet. Kada riješimo ovo pitanje, tek onda možemo da idemo u našu konačnu mjeru, a to je da smanjimo poreska opterećenja realnom sektoru i na neki način stvorimo bolji privredni ambijent u Srpskoj. Pred poslanicima parlamenta Srpske je set od skoro 40 zakona koju upravo idu u pravcu tog našeg cilja", rekao je Višković.