Premijer Republike Srpske

Višković: Reformama povećati konkurentnost

  • 21.12.2018. 18:17

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su glavni ciljevi i prioriteti Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2019-2021. godina povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede radi povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, te poboljšanje demografske pozicije Srpske.

Višković je rekao da su među prioritetima u Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina, koji se usvaja po hitnom postupku, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, kao i evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja. 

"O Programu ekonomskih reformi sam govorio i u svom ekspozeu prije par dana i dobro je što su u njemu, između ostalog, vidljivi Srpska i njene institucije. U programu su sadržani srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatan program strukturnih reformi", rekao je Višković, obrazlažući ovaj prijedlog u Narodnoj skupštini. 

On je pozvao poslanike da podrže ovaj prijedlog da bi do Nove godine bili usvojeni ključni dokumenti Srpske. 

Višković je naveo da prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere na osnovu kojih će biti sprovođene i smjernice za politike koje su ranije usvojene, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH i nadležnosti institucija. 

Riječ je, naveo je Višković, o ciljevima kojima se fokus sa fiskalnih politika pomjera na politike realnog sektora i strukturne reforme. 

"S obzirom na to da se u toku 2018. godine očekuje rast privrednih aktivnosti u iznosu od 3,6 odsto, tako se i u narednom periodu predviđa privredni rast od 3,7 (2019.), četiri (2020.) i četiri odsto (2021.) kao rezultat daljeg rasta domaće tražnje, održivog nivoa izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija", rekao je Višković. 

On je istakao da je planirano jačanje poreskih kontrola s ciljem smanjenja izbjegavanja plaćanja poreza i obima "sive ekonomije". 

"Planirano je da u oblasti poreskog sistema bude unaprijeđeno e-poslovanje, radi smanjenja troškova i cjelokupnog unapređivanja ove oblasti. U planu je i donošenje novog Zakona o porezu na dodatu vrijednost radi njegovog usklađivanja sa propisima EU i eventualne kompenzacije zbog smanjenja prihoda od doprinosa", naglasio je Višković. 

On je dodao da će očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja kroz održivu izvoznu tražnju omogućiti dalja pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i pozitivno se odraziti na rast i razvoj industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke industrije koja je izvozno orijentisana. 

"Osim toga, očekuje se dalji trend rasta energetskog sektora", naveo je Višković. 

U prijedlogu Programa se navodi i da će razvoj industrije omogućiti veća investiciona ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenosti, što će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja takođe bi, kako se navodi, trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu. 

Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina izrađen je na osnovu metodologije i smjernica Evropske komisije. 

ĐURIĆ: POVEĆATI PRODUKTIVNOST PRIVREDE

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je danas u Banjaluci da je neophodno povećati konkurentnost i produktivnost privrede i sprovesti reforme iz Programa ekonomskih reformi s ciljem poboljšanja standarda u Srpskoj.

Đurić je podsjetio da su za privredu problem fiskalna i parafiskalna opterećenja, ali i odliv radne snage. 

"Povećanjem konkurentnosti privrede ostvarićemo dio zacrtanih ciljeva, među kojima je povećanje plata. Moraju biti stvorene realne pretpostavke za njihovo povećanje, a to znači suzbijati sivu ekonomiju, rad na crno i nelojalnu konkurenciju", rekao je Đurić u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

On kaže da je Privredna komora Republike Srpske dala doprinos kreiranju programa ekonomskih reformi. 

"Formiranje novih ministarstva, privrednici su prihvatili kao jasnu poruku da je namjera Vlade da se više posveti privredi. Premijer dolazi iz privrede i poznati su mu problemi sa kojima se suočavaju privrednici", rekao je Đurić. 

On smatra da je potrebno obezbijediti što viši stepen uvažavanja prijedloga privrednika i zaštititi domaću proizvodnju. 

"Vjerujemo da će realizacija ovog programa dati očekivane rezultate. Očekujemo da ćemo učestvovati u kreiranju operativnih planova za realizaciju mjera iz Programa ekonomskih reformi, a dajemo podršku Vladi u nastojanju da sprovede reforme na dobrobit građana Republike Srpske", zaključio je Đurić. 

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske po hitnom postupku razmatraju Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina.

MIŠIĆ: NAREDNE GODINE USVOJITI IZMJENE ZAKONA O RADU

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je večeras da je u Narodnoj skupštini u prvom kvartalu naredne godine potrebno usvojiti izmjene Zakona o radu u kome treba biti normirano i prepoznato kolektivno ugovaranje kao jedna od tekovina savremene Evrope.

Mišićeva je rekla da bi to i donošenje Opšteg kolektivnog ugovora uticalo da se poslodavci i sindikat dogovore oko cijene rada i da tu ne bude zluopotreba. 

"Cilj je i da radnici budu adekvatno plaćeni za svoj rad. To bi, uz pojačan rad inspekcijskih organa, uticalo i na smanjenje sive ekonomije jer je tu dodatni novac onih koji potkradaju radnike i državu", rekla je Mišićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini tokom razmatranja o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina. 

Ona je dodala da je potrebno usvojiti i više zakona u oblasti zdravstva, kako bi se riješili problemi dugovanja u tom sektoru, uredio zdravstveni sistem i obezbijedila bolja zaštita građana. 

Mišićeva je poručila da će Zakon o posredovanju pri zapošljavanju donijeti brojne koristi za radnike, jer oni pune budžet. 

Ona je zaključila da je Program ekonomskih reformi važan dokument u čijoj izradi su učestvovali u cilju stvaranja boljeg života za radnike, a time i sve građane Srpske. 

"Jedan od ključnih problema koje treba rješavati je odlazak mlade, kvalifikovane i stručne radne snage. To je ozbiljan problem koji je ispred svih nas i nove Vlade Srpske", ocijenila je Mišićeva i dodala da treba definisati način i izvršioce realizacije mjera iz pomenutog programa. 

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević rekao je da podzravlja nastojanje premijera Srpske Radoana Viškovića za izgradnju jačeg socijalnog dijaloga u Republici. 

"Svi zajedno moramo doprinijeti da se ovaj program ekonomskih reformi provede u cilju veće produktivnosti privrede, povećanja plata i novog zapošljavanja. Tražimo da aktivno budemo uključeni u provođenje ovih mjera i podzravljamo najave smanjenja poreskih opterećenja privrede", rekao je Tepavčević. 

On je naveo da i poslodavci iz vlastitih prihoda treba da doprinesu povećanju plata radnika, kako bi ih zadržali u Srpskoj. 

"Ima poslodavaca koji rade u sivoj zoni, protiv čega se svi moramo boriti u interesu Srpske i radnika. U tom smislu potrebna je reforma Inspektorata", rekao je Tepavčević. 

PODRŽATI PREDUZEĆA KOJA OTVARAJU RADNA MJESTA

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je neophodno sprovesti program podrške preduzećima koja otvaraju radna mjesta da bi društvo moglo da napreduje.

Trivić je istakao da su u Program ekonomskih reformi uvršteni zahtjevi poslovne zajednice. 

"Nadam se da će najveći dio zacrtanih reformi biti sproveden, a najvažniji je program podrške preduzećima koja otvaraju radna mjesta. Bez ovoga nema napretka, povećanja plata i budžetskih prihoda", rekao je Trivić u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

On je naglasio da plate u Republici Srpskoj moraju rasti, što treba biti zajednički projekat poslodavaca i Vlade. 

"Mjere ekonomskih reformi su dobre i moramo ispuniti zacrtane ciljeve da bismo ojačali privredu. Potrebna nam je kvalitetna radna snaga, a da bi je imali moramo reformisati i unaprijediti srednje obrazovanje", dodao je Trivić. 

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske po hitnom postupku razmatraju Prijedlog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina.

VIŠKOVIĆ: NEMA GOVORA O PRIVATIZACIJI "ELEKTROPRIVREDE" I "ŠUMA"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da nema govora o privatizaciji strateških firmi poput "Elektroprivrede" i "Šuma Srpske" kako tvrde pojedini opozicioni poslanici.

Tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina, Višković je rekao da poslanici treba da se drže dnevnog reda i ne govore stvari iz nečijeg privatnog života, kao i neprovjerene informacije, poput onih o navodno velikim dugovima Srpske. 

"Molim da se vratimo raspravi o Programu ekonomskih reformi", rekao je Višković i poručio da poslanici treba da nude amandmane ako žele da kreativno doprinesu i unaprijede program ekonomskih reformi, rađen u skladu sa metodologijom i smjernicama koje je ostavila Evropska komisija. 

"Ako su ti amandmani korisni, biće prihvaćeni", naglasio je Višković. 

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović rekao je da je veliki dio novog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske prepisan iz ranijih takvih programa. 

On je naveo da realizaciju Programa ekonomskih reformi opterećuju i veliki dugovi koje Srpska ima, te da je jedan od suštinskih problema na tom planu poguban neoliberalni koncept "po kojem se sve privatizuje". 

Vukanović je upozorio da bi Srpska u slučaju prodaje "Elektroprivrede" i "Šuma Srpske" "mogla postati prazna ljuštura". 

On je dodao da treba raditi i na zaustavljanju suzbijanju odliva vanserijski talentovanih ljudi kojima država treba da pruži priliku, a ne da ih sistematski guši, o čemu, kako kaže, postoje brojni primjeri. 

Poslanik PDP-a Jelena Trivić najavila je da će ta stranka podnijeti amandman da se ciljevi iz Programa ekonomske politike kvantifikuju.

STEVANOVIĆ: RASTERETITI PRIVREDU

Šef Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović rekla je da je Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina dobra osnova za rad nove Vlade, navodeći da su najvažniji prioriteti tog programa povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede radi povećanja plata i efikasan ukupni javni sektor.

Stevanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je privreda prioritet nove Vlade. 

"Privredu treba rasteretiti i stope poreza i doprinosa vratiti na period prije 2008. godine ili na 52 odsto", navela je Stevanovićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina. 

Ona je naglasila da treba razdvojiti poslodavce koji rade prema zakonu i ispunjavaju obaveze od onih koji posluju u sivoj zoni, ne prijavljuju radnike i slično. 

Stevanovićeva je poručila da treba raditi na rješavanju problema odliva stanovništva. 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić rekao je da ciljevi Programa ekonomskih reformi nisu kvantifikovani i da se ne nude parametri za rješavanje određenih problema. 

"Daleko su bolji ekspoze premijera i Program ekonomskih reformi nego budžet za narednu godinu, o čemu ćemo raspravljati. Postoji velika neusklađenost ekonomskih politika i budžeta", objasnio je Stanić. 

On je rekao da je veliki problem loša demografska situacija koja dugoročno predstavlja ključni problem sa kojim će se Republika suočavati. 

"Jedino rješenje, koje je i najteže, jeste poboljšanje socijalnog statusa građana, prije svega kroz plate. U tom smislu treba urediti i javni sektor, ali čini mi se da ovdje za to ne postoji volja", poručio je Stanić. 

On je naveo da bi dobar potez za zaštitu poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj bilo uvezivanje poljoprivrednih proizvođača sa prehrambenom industrijom, koja bi otkupljivala višak njihovih proizvoda. 

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević je, govoreći o Programu ekonomskih reformi, naveo da je plan resornog ministarstva formiranje fonda za nauku i inovatorstvo, kao spoj naučno-istraživačkog rada i privrede, čiji će rezultati biti korišćeni i u smislu komercijalne eksploatacije.

VIŠKOVIĆ: INFORMACIONI SISTEM BI UVEO RED U "ŠUMAMA"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da će insistirati na uvođenju informacionog sistema u preduzeću "Šume Srpske" kako bi se uveo red i u pogledu kontrole drvnih sortimenata.

Višković je istakao da Hrvatska nakon uvođenja ovog sistema ima dovoljno sirovina, drvnih sortimenata i trupaca za svoje proizvođače u oblasti drvoprerade. 

"Čak ih izvozi i volio bih da i Srpska dođe na taj nivo. Ja sam za to da mi to platimo i implementiramo kao što je urađeno u Hrvatskoj. Oni su u prvoj godini primjene otplatili tu investiciju", rekao je Višković tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina. 

On je naveo da je poništen konkurs na osnovu kojeg su "Željeznice" trebale da prime desetak novih radnika.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?